Scutirea de la plata contributiei la concediile medicale pentru anumite categorii de pacienti

11/04/2024
Scutirea de la plata contributiei la concediile medicale pentru anumite categorii de pacienti

Scutirea de la plata contributiei la concediile medicale pentru anumite categorii de pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scutirea-de-la-plata-contributiei-la-concediile-medicale-pentru-anumite-categorii-de-pacienti/

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind scutirea de la plata cotizatiei asigurarilor de sanatate in indemnizatiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienti, a anuntat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Executivului.

“Aceasta ordonanta a fost repusa in discutie astazi pentru ca a fost amendata pentru a introduce si o serie de scutiri de la plata cotizatiei asigurarilor de sanatate in indemnizatiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienti si a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxa sau neclara a deciziilor pe care Executivul le intentioneaza. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este urmatorul: pentru bolile obisnuite, aceasta taxa de sanatate se va plati pentru indemnizatia de concediu medical, dar pentru o alta serie de concedii medicale, pentru alte afectiuni ea va fi scutita’, a precizat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Executivului, la finalul sedintei de Guvern de marti.

El a explicat si criteriile in baza carora se vor aplica aceste scutiri de la plata contributiei pentru concediile medicale.

“Si principiul este urmatorul: poate stiti, din propria experienta sau oricum toti medicii stiu, pe spatele unei foi de concediu medical se gaseste o lista cu anumite cote, cu anumiti indici. Ei bine, boala obisnuita inseamna un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afectiunile care se incadreaza la indicele 01 cotizatia de sanatate pentru indemnizatia de concediu medical se va plati; pentru toate celelalte, insa, ea nu se va plati. Si aici intra categoriile despre care presa a comunicat cu ingrijorare si anumite asociatii de pacienti. Sunt exceptate, asadar, de la plata acestei cotizatii toate bolile grave aduse in spatiul public, bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, mari arsi, urgentele medicale si o intreaga categorie. Ele se gasesc pe spatele oricarei fise de concediu medical”, a mai declarat Mihai Constantin.

Conform sursei citate, notiunea de boala obisnuita reprezinta ‘codul de indemnizatie 01 prevazut in Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 1192/2020’.

“Acesta a fost criteriul introdus astazi pentru a clarifica cine anume va plati acea cotizatie pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizatie 01 incadrat la categoria boala obisnuita. Decizia acestei incadrari se face, evident, de catre medicul care da acel concediu medical, pe baza investigatiei si tratamentului prescris, care decide, de asemenea, si oportunitatea eliberarii unor zile de concediu medical”, a mai adaugat Constantin.

Etichete: contributii concedii medicale, contributii pacienti concedii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: