Scrisoare la final de mandat! Dorel Sandesc: Imi cer iertare…

17/03/2016

Scrisoare la final de mandat! Dorel Sandesc: Imi cer iertare…

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scrisoare-la-final-de-mandat-dorel-sandesc-imi-cer-iertare/

dorelsandescDorel Sandesc, fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, si-a incheiat mandatul cu o scrisoare emotionanta postata joi dimineata pe pagina sa de facebook, in care face o radiografie a activitatii sale.

Dragi prieteni,

Acum doi ani am acceptat provocarea de a intra, ca profesionist, fara nicio conditionare politica, in institutia cu care ma luptasem cu incapatanare in ultimii ani: Ministerul Sanatatii. Constient, ca multi altii, ca una din bolile cele mai serioase ale societatii romanesti este deprofesionalizarea structurilor de conducere, am considerat ca este o proba de consecventa sa accept o asemenea propunere si nu doar sa constat si sa critic.

Am stiut, de la inceput, ca nu voi ocupa o pozitie de conducere comoda intr-un sistem armonios, care functioneaza fara probleme. Dimpotriva, am acceptat aceasta functie ca pe o curba de sacrificiu, cunoscand intim, din interior, pe propia piele, numeroasele probleme, lipsuri si suferinte ale sistemului sanitar romanesc, pe care le-am asumat fara a insista pe cautarea vinovatilor, pentru a incerca sa schimb ceva in bine. In aceasta perioada am constatat dimensiunea uriasa a oceanului de nevoi, precum si infricosatoarea forta a monstrului difuz al birocratiei. Ca si pacientii mei de la Reanimare, sistemul sanitar romanesc este un pacient suferind, pentru salvarea caruia se impun masuri hotarate, consecvente, profesioniste. In aceasta perioada am promovat acele proiecte venite de la specialistii care lucreaza in sanatate, constient ca deschiderea catre profesionisti este singura sursa a unor reforme viabile. Cu regretul ca nu am reusit in toate incercarile si proiectele, ma bucur, totusi, pentru acele programe care au prins viata si care au o influenta benefica asupra calitatii ingrijirii pacientilor nostri si a conditiilor de munca din spitale.

Desigur, pachetul de programe “Actiuni Prioritare” reprezinta proiectul cel mai important, in realizarea caruia m-am implicat in acest mandat:

• “Actiuni Prioritare (AP) pentru pacientii critici” reprezinta o abordare structurala a unei probleme majore a sistemului sanitar: asigurarea ingrijirii adecvate in spital a marilor urgente medico-chirurgicale. In aceasta abordare s-a pornit de la o realitate cunoscuta de toata lumea, dar pentru rezolvarea careia nu se facuse nimic: marile urgente beneficiau in Romania de un tratament adecvat doar in faza prespital, iar deficitul de finantare, comparativ cu costurile reale ale ingrijirii intraspitalicesti, afectau grav calitatea tratamentului si, implicit, prognosticul acestor cazuri.

• pachetul de AP asigura finantarea patologiilor majore, ale caror costuri de ingrijire depasesc cu mult decontarile facute de Casele de Sanatate: pacientii din sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva, Infarctul Miocardic Acut, Moartea Subita de Cauza Cardiaca, Accidentele Vasculare Cerebrale, Traumatismele, Hemoragiile digestive, Icterele Obstructive, Patologia vasculara periferica si (incepand cu acest an), Arsurile Majore in faza post-critica.

• Acest pachet de programe are un rol esential in asigurarea capacitatii de raspuns a spitalelor in situatii speciale (cataclisme naturale, conflicte, atentate teroriste, accidente colective), fapt reliefat si in contextul tragediei de la Clubul “Colectiv”.

• Impactul AP-urilor este unul evident: calitatea ingrijirilor medicale a crescut semnificativ si prognosticul acestor cazuri grave s-a ameliorat; sugestiva este scaderea de peste trei ori a mortalitatii intraspitalicesti prin Infarct Miocardic Acut.

A sosit, iata, momentul sa pun capat acestui mandat si sa revin, cu bucurie, la ceea ce este vocatia mea: profesia de medic si de dascal. Intre Vocatie si Administratie, alegerea este simpla. Imi cer iertare pentru tot ceea ce nu am reusit, pentru greselile pe care fara indoiala ca le-am facut. Acest moment nu este unul de ruptura. Voi continua sa militez, ca medic, profesor, Presedinte al Societatii Romane de ATI, pentru profesia, colegii si pacientii nostri. Dl. Ministru si Ministerul Sanatatii vor avea in mine un partener, nu intotdeauna comod, dar mereu gata sa aduca o contributie din partea profesionistilor. Va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine si tinem aproape!

Doamne ajuta!
Prof. Dr. Dorel Sandesc

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: