Scrisoare deschisa SNMF: DSP-urile au obligatia de a elibera certificatele de carantina prin izolare la domiciliu

15/04/2020
Scrisoare deschisa SNMF: DSP-urile au obligatia de a elibera certificatele de carantina prin izolare la domiciliu

Scrisoare deschisa SNMF: DSP-urile au obligatia de a elibera certificatele de carantina prin izolare la domiciliu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scrisoare-deschisa-snmf-dsp-urile-au-obligatia-de-a-elibera-certificatele-de-carantina-prin-izolare-la-domiciliu/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) solicita Ministerului Sanatatii transmiterea unei note informative catre toate Directiile de Sanatate Publica (DSP) referitoare la obligatia legala a DSP-urilor de a elibera un certificat care sa ateste faptul ca unei persoane i s-a aplicat masura de carantina prin izolare la domiciliu si perioada acestei masuri, document obligatoriu pentru eliberarea concediului de carantina.

”In ultimele doua saptamani, constatam cu ingrijorare ca multe DSP-uri din tara refuza eliberarea acestor certificate de izolare/carantina, obligandu-i pe medicii de familie sa incalce prevederile legale in vigoare si sa elibereze concediile medicale de carantina persoanelor izolate la domiciliu in lipsa acestui document, doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere pe care pacientul ar depune-o la medicul de familie”, scrie intr-o scrisoare deschisa semnata de presedintele SNMF, Dr. Dina Mergeani.

Potrivit sursei citate, astfel de decizii ale DSP-urilor care refuza eliberarea certificatului ce atesta izolarea justificata la domiciliu nu tin cont de legislatia in vigoare referitoare la eliberarea concediului medical pentru carantina si nici de prevederile documentului comun MAI/MS nr. 1157/458 din 03.04.2020, „Fluxul de lucru privind comunicarea interinstitutionala a datelor si informatiilor referitoare la persoanele fata de care s-a instituit masura izolarii la domiciliu sau carantinei institutionalizate”.

Certificatul in cauza atesta ca masura de izolare la domiciliu/carantina a fost decisa de autoritatea publica, in cazul de fata Directiile de Sanatate Publica, si ca datele au fost comunicate Centrului Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei conform urmatoarelor prevederi legale valabile:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 aprobata prin Legea nr 399/2006:

Art.20 (1) Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.

Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 15/2018 cu privire la Normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005

Art.37 alin. (2) Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita in certificatul eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.

Ordinul Ministerului Sanatatii nr.233/2006

Art.15. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate (1-15), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe verso-ul certificatului de concediu medical. In cazul completarii codului 07 – Carantina -, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica „Observatii” de pe verso-ul formularului numarul certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.

Ordinul Ministerului Sanatatii nr.414/2020

Art.5 alin (1): Asiguratii carora li se aplica masura de carantinare institutionalizata in spatiile special amenajate si persoanele carora li se interzice continuarea activitatii prin instituirea masurii de izolare la domiciliu beneficiaza de concediu si indemnizatie de carantina pentru perioada stabilita prin documentul eliberat de directiile de sanatate publica, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ordinul MAI/MS nr. 1157/458/03.04.2020 privind Fluxul de lucru

Art.5 (1) Directiile Judetene de Sanatate Publica comunica datele privind instituirea masurii izolarii sau carantinei institutionalizate pentru persoanele care au fost subiecti in cadrul anchetelor epidemiologice catre Centrul Judetean de Coordonare a Interventiei competent teritorial, pentru constituirea evidentei persoanelor fata de care s-a stabilit aceasta obligatie.

Art.7 (5) In cazul instituirii masurii izolarii la domiciliu sau carantinei institutionalizate fata de persoanele identificate potrivit alin. (2), Directiile Judetene de Sanatate Publica stabilesc data de incepere si de finalizare a masurii, care se implementeaza in aplicatia Portal Covid-19 sau in fisierele electronice, in conditiile art. 5.

In concluzie, eliberarea de catre medicul de familie a unui certificat de concediu medical pentru carantina numai in baza declaratiei pe propria raspundere depusa de solicitant la medicul de familie reprezinta o incalcare flagranta a prevederilor legale in vigoare, mai transmie SNMF.

“Semnalele primite in ultimile zile arata o presiune crescanda asupra medicilor de familie, atat din partea persoanelor izolate, potential beneficiare ale concediului de carantina, cat si din partea angajatorilor, in scopul de a li se elibera aceste certificate de concediu de carantina chiar si in lipsa tuturor documentelor prevazute de lege si fara a se asigura respectarea fluxului de comunicare interinstitutional. In acest context, ne vedem nevoiti sa insistam asupra rezolvarii urgente a acestei probleme si va solicitam emiterea unei directive explicite catre toate Directiile de Sanatate Publica din tara pentru eliberarea acestui certificat de izolare si pentru respectarea prevederilor legale in vigoare ce le revin legate de eliberarea concediilor medicale de carantina persoanelor izolate la domiciliu”, mai scrie in scrisoarea deschisa a SNMF adresata Ministerului Sanatatii.

Etichete: certificate carantina, certificat izolare la domiciliu, concediu medical medicul de familie, certificat carantina/izolare dsp, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Ionela says:

    Nu inteleg de ce le este greu DSP-urilor sa trimita un e-mail de confirmare a starii de izolare la domiciliu a persoanei in cauza si perioada!

  2. Mihaela says:

    Vâ sugerez să adăugați la actele menționate în adresă și Ordinul nr. 497 /25 03 2020

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: