Screeningul pentru cancer de san, cervical si colorectal in Romania, mult sub media UE

06/02/2024
Screeningul pentru cancer de san, cervical si colorectal in Romania, mult sub media UE

Screeningul pentru cancer de san, cervical si colorectal in Romania, mult sub media UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screeningul-pentru-cancer-de-san-cervical-si-colorectal-in-romania-mult-sub-media-ue/

Procentul femeilor care nu au facut niciodata screening pentru cancerul de san este de 70 de ori mai mare in Romania decat in Finlanda, a atras atentia presedintele European Cancer Organisation, dr. Csaba Laszlo Degi.

In ceea ce priveste screeningul pentru cancerul cervical si colorectal, tara noastra se afla ‘mult sub media’ Uniunii Europene, a precizat el, la o dezbatere, in contextul Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului.

“Avem nevoie de screening mai bun, avem nevoie de mai multe informatii in ceea ce priveste preventia. Si, in mod sigur, avem nevoie de tratament egal pentru toate femeile din Romania, indiferent de situatia lor materiala. (…) In ultimii ani, Romania impreuna cu organismele europene, cum este European Cancer Organisation, a reusit sa dezvolte si sa inceapa implementarea Planului National de Control al Cancerului. Au aparut legi care protejeaza apartinatorii si legi care ofera o siguranta psiho-sociala persoanelor afectate de cancer”, a declarat Csaba Laszlo Degi, potrivit Agerpres.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru sanatate din Senat, Adrian Streinu – Cercel, a subliniat importanta vaccinarii, in cazurile in care este posibil, in combaterea cancerului.

“Avem vaccinarea impotriva virusului hepatitic B, virus care stim ca este implicat in aparitia hepatocarcinomului, deci cancer de ficat. Si, respectiv, HPV, care stim ca da cancer de col uterin. Avem un model de buna practica, Australia, care a dovedit ca, atunci cand este o politica sustinuta, cancerul de col uterin poate sa dispara. Noi, romanii, nu am facut acest lucru foarte sustinut. Am mers pe hepatita B si acum se vaccineaza, de la nastere, in toate maternitatile din Romania. A mers mai greu cu HPV, pentru ca au intervenit o serie de idei conspirationiste. Si, nu am folosit foarte mult cea de-a doua componenta pe care o avem la indemana si anume terapia ca preventie. Avem o serie de medicamente care sunt antivirale. Exemplu clasic a devenit virusul hepatitic C, infectia data de acest virus se vindeca cu medicamente, in decurs de 8 – 12 saptamani, cu conditia sa il identifici”, a precizat Dr. Streinu – Cercel, potrivit sursei citate.

Etichete: screening cancerul de san, screening cancerul cervical, screening cancerul colorectal

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: