Screeningul neuropatiei diabetice, conditie pentru reducerea amputatiilor

30/10/2015

Screeningul neuropatiei diabetice, conditie pentru reducerea amputatiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screeningul-neuropatiei-diabetice-conditie-pentru-reducerea-amputatiilor/

screening activ probe respiratorii  cazuri subdiagnosticateNeuropatia diabetica este cel mai frecvent intalnita complicatie invalidanta cauzata de diabetul zaharat. Amputatiile care pot surveni afecteaza nu numai pacientul cu diabet, ci si intreaga familie.

O viata cu independenta redusa in mobilitate, cu costuri crescute, dar si o viata care, in 50% din cazuri, se reduce la numai doi ani dupa interventia chirurgicala, este ceea ce le asteapta pe persoanele cu diabet ce nu descopera timpuriu complicatiile afectiunii.

Societatea de Neuropatie Diabetica atrage atentia asupra faptului ca rata amputatiilor poate fi redusa printr-o diagnosticare precoce a bolii si sustine extinderea actiunilor de screening pentru persoanele cu neuropatie diabetica.

“O singura ora poate salva practic intreaga viata a unei persoane cu diabet. Atat dureaza testul de screening, in timpul caruia se pot detecta pierderi ale sensibilitatii la nivelul piciorului, care pot duce la aparitia unor complicatii severe ulterior. Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa faca aceasta examinare anual, astfel rata amputatiilor se va putea reduce semnificativ, iar calitatea vietii acestora nu va avea de suferit”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Beneficiile screeningului neuropatiei diabetice si implicit ale diagnosticarii timpurii a complicatiilor care pot aparea nu se reflecta numai asupra persoanelor cu diabet zaharat, ci asupra intregului sistem de sanatate. Costurile pentru sistemul de sanatate ar fi cu mult mai mici daca neuropatia diabetica s-ar putea preveni corect, iar tratamentul ar fi unul adecvat si instaurat din timp.

Avand in vedere ca pentru a obtine un management eficient al afectiunii, implicarea pacientului este determinanta, Societatea de Neuropatie Diabetica deruleaza la nivel national campania „Ce stim despre neuropatia diabetica?”.

Structurata sub forma unor conferinte de informare si educare destinate persoanelor cu diabet zaharat, campania vizeaza cresterea nivelului de informare si educare a pacientilor cu diabet zaharat in ceea ce priveste preventia, diagnosticul precoce si controlul neuropatiei diabetice si piciorului diabetic.

Medicii de familie au la dispozitie mai multe cursuri gratuite cu tematica diabetului si creditate cu puncte EMC.

Pentru a accesa cursurile despre diabet, click AICI.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: