Screening-ul tulburarilor din spectrul Autist – un proiect cu implicarea medicilor de familie

25/07/2011

Screening-ul tulburarilor din spectrul Autist – un proiect cu implicarea medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screening-ul-tulburarilor-din-spectrul-autist-un-proiect-cu-implicarea-medicilor-de-familie/

Scopul proiectului: dezvoltarea unor instrumente validate ştiinţific de depistare precoce a tulburărilor din spectrul autist în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 18 şi 36 de luni.

Perioada de implementare: 20 iulie – 31 august 2011

Grupul ţintă: copii cu vârste cuprinse între 18 şi 36 de luni, dintre care:

  • 100 de copii care, în urma evaluării realizate de către un medic psihiatru, au fost diagnosticaţi cu o tulburare din spectrul autist (autism infantil, sindrom Asperger, autism atipic/PDD-NOS, note autiste).
  • 200 de copii cu dezvoltare tipică.

Detalii privind implicarea medicilor de familie în proiect:
Implicarea medicilor de familie în proiect va fi remunerată cu 30 de lei pentru fiecare copil evaluat.

Evaluarea fiecărui copil presupune:

  • Obţinerea acordului aparţinătorului copilului (părinte/tutore legal) pentru realizarea evaluării. Acest lucru se va realiza prin prezentarea generală (realizată de către medicul de familie) a scopului proiectului şi prin oferirea unui formular de consimţământ informat aparţinătorului, pe care acesta din urmă va trebui să-l semneze.
  • Completarea a trei scale de dezvoltare – una va fi completată de către medicul de familie (timp de completare – aproximativ 5 minute), în prezenţa aparţinătorului copilului; celelalte două chestionare vor fi completate de unul dintre părinţii copilului (timp de completare – aproximativ 15 – 20 de minute), în cabinetul medicului de familie, în aceeaşi zi.
  • Pentru fiecare copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist pe care medicul de familie îl evaluează, vor trebui evaluaţi alţi doi copii cu dezvoltare tipică.

Pentru mai multe informaţii legate de derularea proiectului, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de email medici.autism @ gmail . com sau la numărul de telefon 0741068820 (persoană de contact: psiholog drd. Cristina Mogoaşe, Universitatea Babeş-Bolyai – www.ubbcluj.ro, Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie –www.clinicalpsychology.ro)

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Cand ar putea fi aprobat certificatul Covid pentru personalul medical?

33% acoperire vaccinala anti-Covid, in Romania

Persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson nu au recomandare de rapel

Suspendarea contractului de munca pe 30 de zile pentru personalul medical fara certificat Covid

Presedintele CE: Suntem foarte norocosi ca avem acces la vaccinuri