Screening-ul cancerului pulmonar

29/01/2013

Screening-ul cancerului pulmonar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screening-ul-cancerului-pulmonar/

Orientarile actualizate privind screening-ul cancerului pulmonar eliberate de Societatea Americana de Cancer (ACS), concluzioneaza ca exista dovezi suficiente pentru screening-ul cu doze mici de tomografie computerizata (LDCT) in cazul persoanelor cu risc ridicat.

Recomandarile au fost publicate online, 11 ianuarie, in CA: A Cancer Journal for Clinicians (O revista despre cancer pentru clinicieni).

Ele sunt o actualizare a orientarilor provizorii emise in 2010 si se bazeaza pe o analiza sistematica publicata anul trecut (JAMA. 2012; 307:2418-2429).

ACS recomanda screening pentru cancerul pulmonar:

  • oamenilor intre 55 si 74 ani, cu un istoric de fumatori (cel putin 30 de pachete/an)
  • celor care fumeaza in prezent
  • celor care au renuntat la fumat in ultimii 15 ani.

Screening-ul LCDT se face anual, iar ACS subliniaza ca oamenii ar trebui sa fie incurajati sa se alature unui program de screening organizat, cu experienta in tratamentul cancerului pulmonar si echipe multidisciplinare “ori de cate ori este posibil”.

“Adoptarea depistarii cancerului pulmonar ar putea salva multe vieti”, a declarat  Richard Wender, MD, de la Universitatea Thomas Jefferson Medical College din Philadelphia, Pennsylvania, iar  colegii sai specifica in recomandari citand dovezi din Experimentul National de Screening al Cancerului Pulmonar (National Lung Cancer Screening Trial – NLST).

In acest moment, exista suficiente dovezi care sa sustina screening-ul, cu conditia ca pacientul sa fi fost supus unei discutii aprofundate privind beneficiile, limitarile si riscurile si poate fi analizat intr-un cadru cu experienta in depistarea cancerului pulmonar”, adauga ei. Reteaua Nationala Multilaterala de Cancer a fost prima care a recomanda screening-ul anual cu LCDT pentru anumite populatii (in 2011), iar  American Lung Association a urmat in 2012. Colegiul American de Radiologie a anuntat ca pregateste propriul set de recomandari pentru a se asigura ca CT de screening al cancerului pulmonar se realizeaza cu ajutorul personalului, echipamentelor, protocoalelor adecvate, si monitorizare.

Sfaturi pentru clinicieni

ACS  recomanda ca medicii sa revizuiasca istoria fumatului tuturor pacientilor intre 55 si 74 de ani pentru a-i identifica pe cei care sunt in stare de sanatate relativ buna, dar care au un istoric de fumatori (cu cel putin 30 pachete/an), iar in prezent fumeaza sau s-au lasat de fumat in ultimii 15 de ani.

Dupa identificarea acestor persoane, medicii care au acces la un screening de inalta calitate si centrele de tratament ar trebui sa initieze o discutie despre depistarea cancerului pulmonar. Acest lucru ar trebui sa includa o discutie despre potentialele beneficii si prejudicii, limitari, iar pentru fumatorii actuali ar trebui sa includa consiliere privind renuntarea la fumat.

Recomandarile subliniaza faptul ca medicii nu ar trebui sa discute screening-ul pentru cancerul pulmonar cu persoane care nu indeplinesc cerintele de mai sus. “Ori de cate ori este posibil, persoanele care aleg sa fie supuse screening-ului pulmonar ar trebui sa fie incluse intr-un program de screening organizat intr-o institutie cu experienta in screening-ul LCDT, cu acces la o echipa multidisciplinara calificata in evaluare, diagnostic si tratamentul leziunilor pulmonare anormale”, recomanda consultanta.

De asemenea, ACS recomanda ca “in cazul in care un program organizat, cu experienta de screening nu este accesibil, dar pacientul doreste foarte mult sa fie analizat, acestea ar trebui indrumat catre la un centru care efectueaza un volum destul de ridicat de CT pulmonare, teste de diagnosticare si interventii chirurgicale pulmonare. “

 

Articol realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: