Sanatatea da in clocot! Medici: Nu vrem legalizarea spagii!

19/08/2015

Sanatatea da in clocot! Medici: Nu vrem legalizarea spagii!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanatatea-da-in-clocot-medici-nu-vrem-legalizarea-spagii/

Banii-sau-viata“Suntem pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o “atentie” medicului.”

Asa isi incepe Alianta Medicilor pozitia oficiala fata de anuntul premierului Ponta de a legaliza “atentiile” primite de la pacienti. De altfel, el a admis ca medicii nu sunt functionari publici.

“Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar, medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanta 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobata de catre Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce sa schimbam in plus, e vorba de responsabilitatea penala. Am discutat cu ministrul Justitiei, care a fost la intrevederi si care, impreuna cu reprezentantii sistemului medical, va veni saptamana aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanta de urgenta, pentru ca e o chestiune totusi delicata care trebuie discutata mai mult in Parlament si reglementata intr-o forma mult mai buna”, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de presa centrala.

Medicii au reactionat imediat si s-au aratat scandalizati si jigniti de aceasta intentie.

“Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de “norme” care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte.

Mai grav este ca sindicatele din domeniul medical, participante la “negocierile” cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinanta de legalizare a mitei. De partea cealalta, aceeasi reprezentanti sindicali declarau satisfacuti in fata camerelor de filmat ca au reusit sa obtine o marire de “25%” pentru toate persoanele ce lucreaza in domeniul sanitar.”, scrie Alianta Medicilor intr-un comunicat de presa.

“Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. Bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.
Ce s-a intamplat astazi este o desconsiderare, de catre toti cei care au luat parte la acele “negocieri”, pentru tot ce inseamna act medical in Romania si drepturi ale pacientilor.”, mai afirma reprezentantii medicilor protestatari.

Grupul “Medici gata de greva generala . Solicitam salarii decente !” are in prezent peste 28.190 de membri si se afla intr-o continua crestere. Acesta s-a autointitulat pe data de 17 august ca “Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”.

“Pregatim in aceast moment o reactie publica mai detaliata la cele prezentate de Guvern si sindicate azi. Aceasta practica a spagii din sistemul sanitar care, iata, are loc cu binecuvantarea politicienilor, trebuie oprita odata pentru totdeauna”, mai scrie in comunicatul oficial emis de Alianta Medicilor.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara