Salaj: Tot mai multe localitati fara medici de familie

31/10/2017

Salaj: Tot mai multe localitati fara medici de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/salaj-tot-mai-multe-localitati-fara-medici-de-familie/

Numarul comunelor fara medici de familie din judetul Salaj a ajuns la sapte, iar autoritatile ridica neputincioase din umeri.

Asigurarea asistentei medicale primare continua sa fie o problema in unele zone din judetul Salaj, avertizeaza reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate si cei ai Directiei de Sanatate Publica.

Dupa cum sustine conducerea CAS Salaj, in judet, asistenta medicala primara se desfasoara prin 117 medici de familie care au contract cu institutia, 58 dintre ei activand in mediul urban.

“Luand in calcul media de la nivel national, de 1.800 locuitori ca numar optim de persoane inscrise pe lista unui medic de familie pentru asigurarea unui nivel de calitate a asistentei medicale, in judet ne confruntam cu un deficit de 16 medici de familie, din care 11 in mediul rural”, a spus sursa citata de Adevarul.

Celor cinci comune in care nu exista de ani buni medici de familie, li s-au adaugat, recent, altele doua. In aceste conditii, asiguratii sunt nevoiti sa se adreseze specialistilor din comunele invecinate.

 De asemenea, alte sase comune se confrunta cu problema deficitului de medici. Pentru a rezolva aceasta problema, oficialii CAS si cei ai DSP, in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania, sustin ca au incercat sa aduca medici din judetele invecinate ori sa identifice medici pensionari care ar putea sa profeseze in zonele deficitare, dar si sa determine autoritatile locale sa ofere diverse facilitati specialistilor care se stabilesc in zonele respective, mai scrie sursa mentionata.

Pana acum, niciuna dintre masurile luate nu a avut efectul scontat. Pe listele medicilor de familie din Salaj erau inscrisi in 30 septembrie, 213.256 persoane, din care 114.720 in mediul urban si 98.536 in mediul rural.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: