Sa actionam pentru cancerul “vindecabil” care omoara jumatate dintre pacienti

26/09/2013

Sa actionam pentru cancerul “vindecabil” care omoara jumatate dintre pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sa-actionam-pentru-cancerul-vindecabil-care-omoara-jumatate-dintre-pacienti/

In data de 25 septembrie 2013, la Parlamentul European, a avut loc Conferinta “Sa actionam pentru cancerul “vindecabil” care omoara jumatate dintre pacienti”, in cadrul unei campanii de informare privind cancerul la cap si gat. In Europa, in 2012 au fost inregistrate peste 150.000 de cazuri de cancer la cap si gat.

Cancerul la cap si gat prea putin diagnosticat

Campaniile de informare privind cancerul la cap si gat sunt o prioritate avand in vedere ca afectiunea are un factor de risc ridicat din cauza numarului scazut de diagnosticari.

Reducerea factorilor de risc in cancerul la cap si gat se poate realiza in primul rand prin promovare unui stil de viata sanatos.

“Cu aceasta carte alba si si acest apel la actiune speram sa ridicam gradul de intelegere si sa furnizam propuneri tangibile pentru a ameliora rezultatele combaterii bolii pe viitor. Preventia cancerului in general trebuie sa devina o prioritate majora pentru institutiile UE, in special pentru ca reducerea factorilor de risc poate fi facuta printr-un stil de viata mai sanatos”, a precizat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara.

Deficiente in diagnosticarea si tratamentul cancerului in Romania

Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania, a precizat care sunt problemele majore in asigurare tratamentului pentru bolnavii din Romania.

“Inca mai avem sincope in aprovizionarea cu tratamentele standard, inca mai sunt amanate tratamentele, inca mai facem si noi, organizatiile, eforturi pentru a aduce tratamente in tara chiar si pe cai neortodoxe, adica apeland la cunostinte”, a precizat Cezar Irimia.

Presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania a propus organizarea unor conferinte de informare la nivel national despre cancerul la cap si gat.

Apel catre Comisia Europeana pentru sprijinul bolnavilor de cancer

La finalul conferintei, Coalitia Europeana a Pacientilor Bolnavi de Cancer a facut un apel catre Comisia Europeana in care au precizat:

  • Abordarea multidisciplinara in vederea tratarii pacientilor cu cancer la cap si gat
  • Introducerea componentei de sprijin psihologic in programele de reabilitare a supravietuitorilor oricarei forma de cancer
  • Accesul egal la tratament in toate statele membre UE.

Conferinta “Sa actionam pentru cancerul “vindecabil” care omoara jumatate dintre pacienti” a fost organizata de Coalitia Europeana a Pacientilor Bolnavi de Cancer a facut un apel catre Comisia Europeana si Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Un medic propune introducerea unui program national de promovare a donarii de sange

Compania Novavax spune ca vaccinul sau anti-Covid are o eficienta de peste 90% impotriva noilor tulpini

Posturile de directori DSP vor fi scoase la concurs in lunile urmatoare

Situatiile in care EMA nu recomanda administrarea vaccinului anti-Covid-19 AstraZeneca

Platforma de second opinion, pentru pacienti si medici, in cazul bolilor interstitiale pulmonare