S-a descoperit gena responsabila de cel mai grav tip de cancer mamar

12/01/2015

S-a descoperit gena responsabila de cel mai grav tip de cancer mamar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-descoperit-gena-responsabila-de-cel-mai-grav-tip-de-cancer-mamar/

gena-cancer-mamarCercetatorii britanici au identificat gena care declanseaza una dintre cele mai periculoase forme de cancer mamar.

Oamenii de stiinta de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, spera sa produca pe baza descoperirii lor o serie de tratamente noi si eficiente impotriva acestei maladii.

Descoperirea oamenilor de stiinta vizeaza cancerul mamar triplu negativ, o boala greu de tratat, caracterizata prin tumori care cresc si se raspandesc foarte repede. Acest tip de cancer a fost denumit astfel pentru ca nu exprima genele asociate receptorilor estrogeni (ER), receptorilor de progesteron (PR) si celor de Her2/neu, relateaza si publicatia Daily Mail.

Aceasta forma de boala reprezinta o cincime din totalul cazurilor de cancer mamar de pe plan mondial si apare in general la tinerete, afectand femeile cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.

Tratamentele clasice sunt complet inutile in fata acestui tip de cancer, care are cel mai rau pronostic medical dintre toate formele de cancer mamar, considera unii specialisti.

Speranta pentru femei din toata lumea

Descoperirea facuta de cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger Institute, aflat in apropiere de Universitatea Cambridge, aduce o raza de speranta intrucat ar putea conduce spre dezvoltarea unor noi tratamente, scrie si Mediafax.

Studiul, publicat recent in revista Nature Communications, a fost realizat pe un esantion de aproape 3.000 de femei si a descoperit faptul ca o anumita gena, denumita BCL11A, este deosebit de activa in tumorile pacientelor care sufera de cancer mamar triplu negativ.

Femeile la care cercetatorii au identificat aceasta gena aveau in acelasi timp forme avansate de cancer.

Cancerul mamar triplu negativ tinde sa fie mai agresiv decat oricare alt tip de cancer mamar.

Studiile au aratat ca obisnuieste sa se extinda dincolo de zona sanilor si prezinta un risc mai mare de recidiva dupa tratament, mai ales in primi ani.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: