Romania, una dintre putinele tari europene care nu colecteaza plasma pentru fractionare

18/02/2021

Romania, una dintre putinele tari europene care nu colecteaza plasma pentru fractionare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-una-dintre-putinele-tari-europene-care-nu-colecteaza-plasma-pentru-fractionare/

Romania este una dintre putinele tari europene care nu colecteaza plasma pentru fractionare, astfel incat, in ce priveste medicamentele derivate din plasma, tara noastra depinde de Uniunea Europeana. Este concluzia ce reiese din raportul ‘Plasma pentru Romania’, realizat de Observatorul Roman de Sanatate (ORS) la cererea Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare (ARPID).

“Romania este una dintre putinele tari europene care nu colecteaza plasma pentru fractionare. Practic, din punct de vedere al medicamentelor derivate din plasma, Romania depinde de Uniunea Europeana, care la randul ei depinde de Statele Unite ale Americii. Aflandu-se la coada, Romania este extrem de vulnerabila in fata unor crize ale medicamentelor derivate din plasma si stim cu totii ca tara noastra s-a confruntat in anul 2017 cu o criza majora a imunoglobulinei, care a durat aproape un an de zile. Luand in considerare cele mai recente studii de prevalenta pentru doar trei dintre cele mai cunoscute boli din aceasta categorie, putem estima ca in Romania exista cel putin 20.000 de bolnavi care au nevoie de medicamente derivate din plasma, multi dintre ei fiind copii”, a precizat Constantin Radu, reprezentantul Observatorului roman de sanatate, citat de Agerpres.

Potrivit studiului, se estimeaza ca la nivel mondial necesarul de imunoglobuline va fi intr-o continua crestere in urmatorii ani.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Neoplazii mieloproliferative

In prezent, plasma pentru fractionare colectata la nivelul UE acopera ‘doar putin peste jumatate din necesarul’ Uniunii, restul fiind acoperit de plasma importata din Statele Unite ale Americii.

Constantin Radu a adaugat ca este absolut necesar ca Romania sa identifice rapid solutii pe termen scurt pentru a preveni aparitia unor noi crize ale medicamentelor derivate din plasma, dar si solutii pe termen lung, pentru a asigura autosuficienta in materie de plasma si produse derivate.

Etichete: colectare plasma, medicamentele derivate din plasma, imunoglobuline

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Numarul cazurilor de Covid-19 creste din nou, in Europa, dupa sase saptamani de declin

UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, inclusa in clasamentul QS World University Rankings by Subject 2021

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a inceput evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V

Conferinta de Medicina Familiei cu participare internationala – un eveniment creditat EMC de neratat

Ministerul Sanatatii sustine ferm purtarea mastii in timpul activitatilor sportive care se desfasoara in interior