Romania se afla pe ultimele locuri in barometrul European privind situatia pacientilor cu scleroza multipla

05/03/2013

Romania se afla pe ultimele locuri in barometrul European privind situatia pacientilor cu scleroza multipla

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-se-afla-pe-ultimele-locuri-in-barometrul-european-privind-situatia-pacientilor-cu-scleroza-multipla/

poza consult scleroza multiplaCele mai recente date furnizate de Platforma Europeana a Sclerozei Multiple arata ca Romania se afla pe locul 26 dintr-un total de 33 de tari europene, in ceea ce priveste situatia bolnavilor de scleroza multipla.

Barometrul a vizat indeplinirea unor criterii precum:

  • investitiile autoritatilor in cercetarea acestei afectiuni
  • impactul sclerozei multiple asupra persoanelor active profesional
  • accesul pacientilor la tratamente si terapii moderne
  • compensarea costurilor acestor servicii medicale
  • implicarea pacientilor in luarea deciziilor
  • colectarea datelor la nivel national.

Pentru fiecare criteriu indeplinit, fiecare tara a obtinut un punctaj, in acest sens Romania inregistrand 91 de puncte dintr-un total de 225.

In legatura cu aceste rezultate, presedintele Societatii de Scleroza Multipla din Romania, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a afirmat luni, 4 martie a.c., in cadrul dezbaterii “Traind cu scleroza multipla in Romania”, ca dintre toate criteriile luate in considerare pentru realizarea analizei, Romania a obtinut punctaje mici la doua dintre cele mai importante aspecte ale managementului acestei boli: accesul la tratamente disponibile la noi in tara, precumaccesul la tratamentele modern de care au parte ceilalti pacienti europeni. “In tara noastra, 20% dintre pacientii diagnosticati cu scleroza multipla nu au acces la tratament si stau de multe ori mai mult de un an pe listele de asteptare. Pentru acestia nu exista o alta solutie, pentru ca valoarea tratamentului necompensat necesar unui bolnav ajunge la 15.000 de euro anual. Astfel, la acest capitol, Romania se situeaza pe locul 27 din cele 33 de tari.”

Totodata, prof. dr. Bajenaru a mai subliant faptul ca pacientii diagnosticati cu scleroza multipla au nevoie de tratament imediat, deoarece consecintele si impactul acestei boli sunt deosebit de grave, atat pentru bolnavi, cat si pentru societate, in ansamblul ei. “Scleroza multipla este cea mai invalidanta boala a adultului tanar. Toti pacientii au nevoie de tratament imediat, cu o eficienta crescuta si un grad de tolerabilitate mare pentru a le creste calitatea vietii”.

 

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial