Stiri medicale

Romania – pe ultimele locuri in Europa la compensarea medicamentelor de catre stat

Data ultimei actualizari: 16/08/2012

Conform Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste sprijinul pe care statul il acorda pacientilor care au nevoie de medicamente – romanii sunt nevoiti sa acopere 40% din costul acestora .

OECD Health Data 2010 arata ca  in Olanda pacientii platesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor, francezii 1,2%, iar nemtii 5,4%.De asemenea, Romania este printre ultimele locuri si la procentul alocat din PIB sanatatii – 3.84%, procent care este cu mult sub media europeana de 9%.“Romania este printre tarile cu cea mai mica alocare procentuala din PIB din Europa. Sistemul de sanatate are nevoie la acest moment atat de finantare, cat si de un control eficient al cheltuielilor. Din pacate, sanatatea este privita ca o cheltuiala de catre autoritatile romane, si nu ca o investitie, iar eficientizarea este inteleasa ca reducere de cheltuieli, fara a se lua in calcul faptul ca o populatie bolnava si in continua imbatranire afecteaza sansele tarii de a iesi din criza economica”, a declarat dl Cristian Lutan., Director Executiv Adjunct (ARPIM).

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.