Romania – masurile de austeritate au crescut probabilitatea de avort spontan

05/04/2013

Romania – masurile de austeritate au crescut probabilitatea de avort spontan

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-masurile-de-austeritate-au-crescut-probabilitatea-de-avort-spontan/

poza femeie insarcinataUn studiu recent realizat de catre doua cercetatoare romance – Simona Bejenariu si Andreea Mitrut, de la Universitatea din Goteborg, respectiv Universitatea din Uppsala – asupra impactului pe care masurile de austeritate luate de catre guvernantii Romaniei in 2010, a aratat ca stresul provocat de aceste reforme a crescut probabilitatea aparitiei unui avort spontan. Studiul va fi prezentat joi de catre cele doua cercetatoare, la Royal Economic Society din Londra, relateaza cotidianul The Independent.  

Intitulat “Economisesti ceva, pierzi ceva: consecintele biologie ale unei reduceri salariale neasteptate”, studiul concluzioneaza ca stresul provocat fatului de catre mamele care au primit vestea reducerilor salariale a crescut semnificativ probabilitatea de avort indus de stres. Pentru realizarea cercetarilor autoarele au analizat numarul nasterilor inregistrate in Romania timp de trei ani si numarul sarcinilor existente in momentul anuntarii masurilor de austeritate cu cele din 2009.

In urma studiului s-a constatat ca dupa 2010 s-au nascut cu 4,5% mai putini baieti decat in ceilalti ani, insa acestia au fost mai sanatosi decat cei nascuti inainte de 2010. Andreea Mitrut si Simona Bejenariu sustin ca rezultatele indica un “proces de selectie indusa” in uter, ceea ce se traduce prin faptul ca “un soc semnificativ in timpul gestatiei actioneaza in special asupra fetilor fragili, de sex masculin”.  De altfel, studiul celor doua cercetatoare romance intareste rezultatele obtinute anterior, care sugerau ca fetii de sex masculin au mai putine sanse sa supravietuiasca in uter in urma unei trauma severe, in comparatie cu fetii de sex feminin.

“Efectele Marii Depresiuni ar putea fi mai ample decat s-a crezut initial. In lumina studiului nostru si a nelinistii sociale persistente din cauza masurilor de austeritate in Europa, decidentii politici ar trebui sa ia in considerare faptul ca schimbari neasteptate ale politicilor pot actiona ca factori de stres suficient de severi, cu consecinte neasteptate sau neintentionate”, atrag atentia Andreea Mitrut si Simona Bejenariu.

In februarie 20011, la 9 luni de la anuntarea reducerilor salariale, numarul de nasteri a scazut sub 15.000, numarul de nasteri vii fiind de 13.844, cel mai scazut nivel inregistrat vreaodata in Romania.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial