Romania, locul I in Europa la procedurile de transplant

14/10/2014

Romania, locul I in Europa la procedurile de transplant

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-locul-europa-la-procedurile-de-transplant/

transplantMinistrul Sanatatii a anuntat ca Romania ocupa la acest moment prima pozitie in Europa in privinta procentului de transplant. Cresterea se refera atat la procedurile in sine, cat mai ales la numarul de donatori.

“Mentinem aceeasi linie ca anul trecut si ne dorim sa revitalizam activitatea de transplant de cord, precum si sa realizam in 2015 primul transplant pulmonar in Romania”, a afirmat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu intr-un comunicat de presa.

Aceasta pozitie a Romaniei in Europa privind activitatea de transplant, este certificata de un studiu realizat de Comisia Europeana in perioada 2007 — 2013, care urmareste progresele inregistrate la acest capitol de statele membre.

Astfel,  Romania a transpus si Directiva Europeana 2012/25, ceea ce va permite ca incepand cu anul 2015 sa adere la o platforma europeana care sa permita identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

Pe parcursul anului 2014, pana in prezent, au fost acreditate 39 spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala. Dintre acestea, 33 sunt centre noi, printre care doua centre pentru transplant hepatic (Fundeni si Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi, Brasov) si trei centre pentru transplant de cord (Targu Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu).

“Aceste activitati au permis salvarea vietii unui numar important de pacienti care necesitau transplanturi de organe, reducand listele de asteptare, marind longevitatea dupa transplant si imbunatatind calitatea vietii pacientilor transplantati”, mai scrie in comunicatul oficial venit de la Ministerul Sanatatii.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: