Stiri medicale

Romania deschide granitele medicilor din afara UE

Data ultimei actualizari: 27/07/2012

Proiectul  de Lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar prevede ca medicii din tari terte UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania sau medicii beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de catre unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa in Romania.

“Am avut solicitari ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa in sistemul sanitar romanesc, dar legislatia actuala nu ne permite angajarea acestora. Suntem constienti ca nu putem stopa libera circulatie a personalului medical, fenomen care se inregistreaza la nivel global si degeaba deblocam posturi in sistem daca nu are cine sa le ocupe. Din aceasta cauza incercam flexibilizarea legislatiei si cautam solutii pentru diminuarea deficitului de personal. Consideram ca aceasta masura, impreuna cu cea in care lasam spitalelor posibilitatea de autoguvernare si retribuire a cadrelor medicale in functie de competenta pot duce la diminuarea acestui fenomen”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

Trebuie avut in vedere ca nu oricine va putea, insa, sa ocupe un post intr-o unitate sanitara romaneasca.Proiectul de lege prevede faptul ca se vor stabili criterii clare de acceptare a profesionistilor. Acestea vor fi elaborate in colaborare cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, prin legislatie secundara.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro


Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.