Legislatie

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

Rodica Tanasescu: Riscam desfiintarea asistentei medicale primare

Data ultimei actualizari: 06/04/2017

RODICA-TANASESCU
Majorarea valorilor minime garantate a punctului per capita si a punctului per serviciu pentru asistenta medicala primara, este doar praf in ochi.

Procentul anuntat de CNAS, de curand, nu acopera decat o diferenta de bani care trebuie data la utilitati, cred reprezentantii medicilor de familie.

“Parerea noastra este ca riscam desfiintarea asistentei medicale primare si in general a asistentei de ambulator. Nu pot sa inteleg de ce nu se intelege ca in Romania trebuie sa functioneze asistenta medicala primara, ca in momentul in care au fost, si ma bucur ca s-au intamplat aceste lucruri, mariri semnificative in ultimii doi, trei ani in ceea ce priveste personalul medical din sistemul bugetar, pur si simplu s-a uitat ca in sistemul medical din Romania sunt medici, predominant medici care sunt persoane fizice autorizate si care nu sunt salariati sau bugetari, iar asistentele lor sunt tot personal medical. In momentul in care finantarea asistentei medicale primare a crescut exact cat putem sa ne achitam diferentele la utilitati, pentru ca s-au scumpit si se scumpesc toate, este evident ca se manifesta un dispret sublim, pe care nu stiu daca putem sa il mai gestionam la nesfarsit. Dispret fata de asistenta medicala primara.”, a declarat pentru Formaremedicala.ro, dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei

Normele de aplicare in anul 2017 a Contractului-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017 (Ordinul comun MS – CNAS nr. 196/139/2017,  publicat in M.O. nr. 153/ 01.03.2017), cuprind o serie de noutati fata de actul normativ similar aflat in vigoare pana atunci.

Astfel, potrivit CNAS, pentru asistenta medicala primara valoarea minima garantata a punctului per capita creste de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 2,1 la 2,2 lei.

 

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

Acest articol are 2 comentarii. Daca doriti sa vizualizati aceste comentarii sau sa postati dvs un comentariu trebuie sa va logati in contul dvs din platforma.Daca nu aveti cont, va puteti crea cont gratuit aici.