Riscul abandonului scolar al copiilor bolnavi de cancer

16/09/2013

Riscul abandonului scolar al copiilor bolnavi de cancer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/riscul-abandonului-scolar-al-copiilor-bolnavi-de-cancer/

In anul scolar 2013-2014, vor frecventa cursurile 76 de elevi bolnavi de cancer sau de leucemie. Copiii care locuiesc in judetele Brasov, Covasna, Harghita sunt nevoiti sa se deplaseze la alte centre de tratament in oncologie de vreme ce in spitalele din aceste orase ei nu pot beneficia de tratament. Din cauza greutatilor financiare, multi parinti aleg sa intrerupa definitiv mersul la scoala al copiilor.

Legislatia romaneasca nu prevede sustinerea cazurilor specifice de tratament in oncologie

Conform Asociatiei Bolnavilor de Cancer, familiile care sustin un copil care are nevoie de tratament impotriva cancerului nu primesc nicio sustinere care sa fie vizata de legislatia romaneasca.

Pentru ca acesti copii sa urmeze tratamentul in alte centre decat cele din orasul natal, o parte dintre parinti sunt nevoiti sa renunte la locurile de munca. Aceasta decizie le permite sa-i duca pe copii la tratament in aceste unitati spitalicesti si sa-i supravegheze in perioada post-tratament.

Promovabilitate de 76% in randul copiilor care necesita tratament

Chiar daca multi copii sunt nevoiti sa intrerupa periodic cursurile pentru a putea beneficia de tratament impotriva cancerului, in anul scolar 2012-2013 rata promovabilitatii a fost de 76%.

Pericolul abandonului definitiv exista in cazul acestor copii din cauza imposibilitatii parintilor de a-i sustine financiar.

“Dupa trecerea acestei perioade, cand copiii sunt apti pentru reluarea/frecventarea cursurilor, exista si cazuri in care parintii, din motive financiare (ex. cheltuielile suplimentare cu deplasarile in centrele de tratament, acumularii de datorii) determina abandonul scolar definitiv. In toate aceste familii exista tendinta, datorita dificultatilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon scolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie”, conform comunicatului emis de Asociatia Bolnavilor de Cancer.

In sprijinul copiilor diagnosticati cu cancer, Asociatia Bolnavilor de Cancer le va oferi prescolarilor rechizite si elevilor de liceu manuale.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice