Risc de epidemie de gripa in toata tara

06/02/2018

Risc de epidemie de gripa in toata tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/risc-de-epidemie-de-gripa-in-toata-tara/


Medicii de familie atrag atentia asupra declansarii unei posibile epidemii de gripa pe fondul scazut al ratei de vaccinare. De la inceputul sezonului si pana acum, 8 persoane au murit din aceasta cauza.

“Din pacate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depasit pragul epidemic, avem foarte multe cazuri si avem decese, ceea ce inseamna ca ne confruntam cu un virus virulent, iar singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atat mai mult cu cat nu avem un tratament specific pentru gripa. Gripa este produsa de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavand un medicament anume, care sa omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boala este sa ne vaccinam. Din pacate, rata vaccinarii este scazuta, dozele oferite de MS au venit extrem de tarziu”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF, potrivit Mediafax.

Medicul de familie a mai precizat ca populatia nu isi doreste sa achizitioneze acest vaccin pentru ca nu exista o educatie constanta in acest sens, chiar daca vaccinul nu este scump.

“Acest vaccin este recomandat tuturor, doar ca statul roman il asigura, cu prioritate, pentru anumite categorii care sunt numite la risc. Se considera ca aceste categorii sunt mai expuse, pot face forme mai grave, chiar letale. Ne referim la persoanele varstnice, cele cu imunodeficiente, cadre medicale care intra in contact cu oamenii bolnavi si gravidele. Gripa afecteaza si persoanele perfect sanatoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea sa cuprinda toate grupele de varsta”, a mai afirmat dr. Alexiu conform sursei mentionate.

Potrivit INSP, de la inceputul sezonului rece, au fost inregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, iar in ultima saptamana, la nivel national, au fost descoperite 283 cazuri de gripa.

Pana la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal peste 820.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: