Reuniunea ministrilor Sanatatii din spatiul european | Lipsa medicamentelor din tarile UE

15/03/2023
Reuniunea ministrilor Sanatatii din spatiul european | Lipsa medicamentelor din tarile UE

Reuniunea ministrilor Sanatatii din spatiul european | Lipsa medicamentelor din tarile UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reuniunea-ministrilor-sanatatii-din-spatiul-european-lipsa-medicamentelor-din-tarile-ue/

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a participat la reuniunea Consiliului ministerial formal “Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Protectia Consumatorilor” (EPSCO), care se desfasoara la Bruxelles.

Pe agenda ministrilor Sanatatii din spatiul european s-au aflat subiecte de interes, precum Strategia Uniunii Europene pentru Sanatate Globala, coordonarea si colaborarea post COVID-19, dar si lipsa medicamentelor cu care se confrunta tarile Uniunii Europene.

“Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurarii accesului la sanatate, iar limitarile cu care s-au confruntat toate statele UE in ultima perioada pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauza nu lipsa capacitatii de productie din Uniunea Europeana, ci lipsa de materii prime care in cea mai mare parte sunt procurate in continuare din China si India. Romania sprijina initiativele care pot sa asigure independenta, din acest punct de vedere, statelor membre din UE si, de asemenea, sprijina colaborarea in vederea producerii substantelor care stau la baza fabricarii medicamentelor generice”, a declarat ministrul Sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

In timpul reuniunii, ministrul Sanatatii a declarat ca emergenta si re-emergenta bolilor transmisibile, rezistenta la antimicrobiene dar si alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu, cancerul, trebuie sa fie corelate cu strategiile globale promovate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Toate acestea sunt posibile daca sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate in Sanatate.
Avand in vedere faptul ca atat Uniunea Europeana cat si regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii se confrunta cu probleme din acest punct de vedere, saptamana viitoare va fi organizata la Bucuresti, reuniunea la nivel inalt pe aceasta tema a celor 53 state membre ale OMS Europa.

Etichete: lipsa medicamente, medicamente generice, acces medicamente, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: