Restrictii | Tataru: Suntem intr-un moment pandemic cu transmitere accelerata comunitara

29/07/2020
Restrictii | Tataru: Suntem intr-un moment pandemic cu transmitere accelerata comunitara

Restrictii | Tataru: Suntem intr-un moment pandemic cu transmitere accelerata comunitara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/restrictii-tataru-suntem-intr-un-moment-pandemic-cu-transmitere-accelerata-comunitara/

Ministrul Nelu Tataru, spune ca propunerile cuprinse in hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) vor fi transpuse intr-o hotarare de guvern. Documentul va contine niste indicatii sau restrictii care vor fi aplicate de catre comitetele judetene pentru situatii de urgenta acolo unde se impun si acolo unde intr-adevar exista focare in desfasurare.

“Sunt acele locuri unde se serveste mancare, bautura si care dupa orele 23,00 vor fi inchise pana dimineata. Sunt acele distantari care trebuie sa existe la locurile de plaja, exceptie facand sotii sau copiii insotiti de parinti sau de bunici, de rude. La fel, portul mastii in exterior, in spatiile aglomerate – ca sunt piete, ca sunt talciocuri, ca sunt alte adunari populationale. Sunt unele din restrictii care se vor impune in zilele urmatoare, dar sunt adaptate de fiecare comitet judetean pentru situatii de urgenta la judetele respective, acolo unde exista acele focare”, a precizat Tataru la postul de televiziune Digi 24, citat si de Agerpres.

El a adaugat ca responsabili pentru aplicarea acestor restrictii vor fi autoritatea locala si cei care administreaza plajele, iar lucratorii MAI vor veghea la respectarea lor.

“Orice inseamna acea aglomeratie umana, nerespectarea unor reguli – lipsa distantarii fizice, lipsa portului unei masti pentru persoane care vin din areale diferite, pentru persoane care se vor intoarce in acele areale, sunt foarte periculoase. Suntem intr-un moment pandemic cu transmitere accelerata comunitara, care are ca sursa aceste persoane care se intorc in aceste zone. Nu excludem si aceasta transmitere pe care o avem in unitatile medicale, in centrele de batrani, la locurile de munca, dar raman aceste focare care se instituie tocmai de la persoane care se intorc din concediu. Faptul ca avem o scadere a mediei de varsta a celor infectati ne arata si socializarea”, a mai explicat Tataru, potrivit surselor citate.

CNSU a aprobat Hotararea nr. 37, prin care propune instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, in anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente in spatiile publice deschise stabilite prin hotarare a comitetului judetean sau al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, cu avizul directiei de sanatate publica.

De asemenea, in hotarare se propune ca in zona plajelor distanta mai mica de doi metri sa fie permisa numai pentru soti si copii insotiti de adulti (parinti, bunici) si ca programul teraselor si al salilor de jocuri de noroc sa fie interzis in intervalul orar 23,00 – 06,00.

Etichete: restrictii, purtare masca aer liber, purtare masca locuri aglomerate, transmitere comunitara covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: