Reprezentantii OMS sustin achizitiile centralizate

04/03/2013

Reprezentantii OMS sustin achizitiile centralizate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reprezentantii-oms-sustin-achizitiile-centralizate/

poza achizitii medicale centralizateReprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii considera ca sistemul achizitiilor centralizate va putea aduce economii de 600% la unele medicamente cumparate. Declaratiile au fost facute dupa ce reprezentantii OMS au analizat programul national de tratament al tuberculozei.

In opinia acestora, achizitia centralizata va permite o analiza mai buna de catre experti a fiecarui grup de bunuri achizitionate, cu rezultate mai bune pentru sanatatea pacientilor, iar avantajul imediat va fi scaderea semnificativa a preturilor.

Totodata, s-a aratat ca volume mici de achizitii inseamna interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achizitiilor face ca furnizorii sa detina puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza puterea cumparatorului, concomitent cu imbunatatirea semnificativa a transparentei si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa organizeze licitatii centralizate pentru medicamentele necesare tratamentului TBC, HIV/SIDA si in unitatile de primiri urgente si ATI. De asemenea, se vor face achizitii pentru materialele sanitare tot din sectorul de urgenta.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: