Recomandari privind schemele de vaccinare anti-Covid de tip mixt

17/12/2021
Recomandari privind schemele de vaccinare anti-Covid de tip mixt

Recomandari privind schemele de vaccinare anti-Covid de tip mixt

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/recomandari-privind-schemele-de-vaccinare-anti-covid-de-tip-mixt/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis recomandari provizorii privind combinatia mixta (”mix-and-match”) a vaccinurilor COVID-19 de la diferiti producatori, atat pentru a doua doza, cat si pentru dozele de rapel (”booster”), informeaza agentiile internationale de presa.

Astfel, vaccinurile ARNm, precum Pfizer si Moderna, pot fi utilizate ca doze ulterioare dupa dozele initiale ale vaccinului de la AstraZeneca si viceversa.

AstraZeneca si oricare dintre vaccinurile ARNm pot fi, de asemenea, utilizate dupa dozele initiale de vaccin inactivat Sinopharm, potrivit OMS, dupa cum relateaza si Agerpres.

Vaccinurile cu vector viral contin instructiuni pentru producerea antigenilor asociati coronavirusului, in timp ce vaccinurile ARNm utilizeaza un cod de la SARS-CoV-2, coronavirusul care provoaca COVID-19, pentru a provoca o reactie imunitara la beneficiari.

Indrumarea vine dupa sfaturile elaborate la inceputul acestei luni de Grupul consultativ de experti al OMS privind vaccinarea si la scurt timp dupa publicarea unui studiu de amploare, la inceputul saptamanii trecute, conform caruia prima doza a vaccinului AstraZeneca sau a vaccinului Pfizer-BioNTech urmata la noua saptamani de o doza a vaccinului Moderna genereaza o reactie imunitara mai buna.

OMS a mai precizat ca recomandarile vor fi revizuite pe masura ce mai multe date devin disponibile.

Etichete: vaccinare mixta anti-covid, combinare vaccinuri anti-covid, scheme de vaccinare anti-covid, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: