Stiri medicale

Reactiile postvaccinale sunt minore fata de riscurile bolii pentru care se recomanda vaccinarea

Data ultimei actualizari: 25/01/2013

Conform statisticilor, s-a constat ca vaccinurile de ultima generatie care se folosesc la imunizarea populatiei in ultimii ani conduc la un numar mai mic de situatii cand apar reactii adverse la administrare, comparativ cu vaccinurile mai vechi.

Cele mai frecvente reactii cu care se confrunta medicii sunt cele locale, cum ar fi aparitia eritemului sau a a abcesului la locul inocularii. Vestea buna este ca desi sunt posibile encefalopatii, stari de colaps sau sindroame de soc toxico-septic, acestea se intalnesc foarte rar.In functie de cauza lor, reactiile adverse pot fi: reactii adverse induse de vaccin, reactii potentate de vaccin, defecte de fabricatie sau manipulare, precum si coincidente  care apar dupa administrarea unui vaccin,  fara a se putea stabili o relatie cauzala cu vaccinul. Este important de stiut ca indiferent de reactia care apare, aceasta trebuie raportata La Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Mai multe informatii despre acest subiect se pot  gasi in cursul “Introducere in vaccinologie” postat pe patforma noastra.

Mai multe informatii despre vaccinare puteti afla parcurgand cursul online “Introducere in Vaccinologie” disponibil pe platforma www.FormareMedicala.ro, creditat cu 8 puncte EMC.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Un comentariu

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.