Raport: Neglijarea medicala a bolilor cronice a crescut din cauza pandemiei

04/09/2020
Raport: Neglijarea medicala a bolilor cronice a crescut din cauza pandemiei

Raport: Neglijarea medicala a bolilor cronice a crescut din cauza pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-neglijarea-medicala-a-bolilor-cronice-a-crescut-din-cauza-pandemiei/

Majoritatea tarilor nu reusesc sa reduca numarul bolilor cronice netransmisibile, asa cum sunt diabetul si cancerul, conform unui raport publicat in revista medicala The Lancet, in care se precizeaza ca situatia a fost inrautatita de masurile anti-coronavirus ce au fost luate de sistemele de sanatate, transmite DPA.

Doar sase tari s-au mentinut pe drumul spre reducerea mortalitatii din cauza bolilor cronice netransmisibile, printre care afectiunile cardiace si cele respiratorii cronice, cu o treime pana in 2030, conform raportului care se refera la angajamentele asumate in 2015 in cadrul Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabila, relateaza si Agerpres.

Cercetatorii sustin ca pandemia Covid-19 a “intrerupt serviciile de asistenta medicala periodica de care au deseori nevoie pacientii” cronici, care constituie si principalul grup de risc daca se imbolnavesc de COVID-19.

“In prezent, bolnavii cronici intensifica impactul pe care il are COVID-19”, a declarat Bente Mikkelsen, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si coautor al acestui raport alaturi de cercetatori de la Imperial College of London.

La nivel mondial au fost diagnosticate 26 de milioane de cazuri de infectari cu noul coronavirus si peste 863.000 de decese din intreaga lume au fost puse pe seama COVID-19, conform bilanturilor oficiale consemnate de cercetatorii de la Universitatea John Hopkins.

Insa, bolile netransmisibile raman cauza a “7 din 10 decese la nivel mondial”, ucigand aproximativ 40 de milioane de oameni pe an in intreaga lume, dintre care 17 milioane de decese premature, conform The Lancet.

De altfel, prestigioasa revista a tras si un semnal de alarma, avertizand ca pandemia “a perturbat grav” tratamentul si preventia altor boli.

Universitatea din Birmingham (Anglia) a avertizat la randul sau, inca din luna aprilie, ca 28,4 milioane de interventii chirurgicale elective ar putea fi anulate in intreaga lume din cauza masurilor anti-pandemice.

Potrivit surselor citate, in luna mai, organizatia Stop TB Partnership a raportat ca un numar suplimentar de 1,4 milioane de oameni ar putea muri de tuberculoza pana in 2025, pentru ca nu au putut primi asistenta medicala din cauza masurilor impotriva noului coronavirus.

Etichete: boli cronice pandemiei, asistenta medicala boli cronice, tratament boli cronice pandemie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: