Raport de sanatate in Europa: diferente majore intre Est si Vest

01/04/2013

Raport de sanatate in Europa: diferente majore intre Est si Vest

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-de-sanatate-in-europa-diferente-majore-intre-est-si-vest/

poza consult medic de familieStarea de sanatate a populatiei din Europa de Est este semnificativ mai scazuta decat cea a europenilor din Vest, aceasta diferenta devenind tot mai pregnanta in ultimii 40 de ani. Aceste rezultate apartin unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Rotterdam, London School of Hygiene and Tropical Medicine si de la The European Observatory of Health Systems and Policies.

Concret, republicile din fosta Uniune Sovietica nu au intregistrat evolutia pe care tarile din Europa de Vest o inregistreaza datorita aplicarii unei politici eficiente in domeniul sanatatii, multumita implementarii legislatiei antifumat si antialcool si multumita adoptarii progreselor din medicina.

Si in ceea ce priveste durata de viata s-au identificat diferente intre Europa de Est si cea de Vest, cu aproximativ 12 ani in cazul barbatilor si cu 8 ani in cazul femeilor. Mai mult decat atat, autorii cercetarii considera ca aceste diferente semnificative intre modul de evolutie al starii de sanatate din Europa de Est si Vest au determinat aparitia evenimentelor politice tensionate.

Uniunea Sovietica a inregistrat cele mai slab scor in aceasta evaluare, aspect legat de trecutul acesteia, cand nu exista un control asupra fumatului sau asupra alcoolismului. De asemenea, si obiceiurile alimentare ale populatiei sovietice  – care ignorau avertismentele legate de consumul de grasimi si lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie – au contribuit la degradarea starii de sanatate a populatiei.

 

Sursa stire: Agerpres/Der Standard

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Andrei Baciu (MS): Ne mentinem peste media europeana ca performanta a campaniei de vaccinare

Categoriile de persoane si angajati din domenii esentiale care intra in etapele II si III de vaccinare

21 de organizatii civile cer transparentizarea datelor despre pandemie | Ministrul Sanatatii spune ca a pornit deja demersul

Persoanele din mediul privat care intra in legatura directa cu multi cetateni vor fi vaccinate in etapa III-a

Opt comune din judetul Vrancea nu au niciun medic de familie