Rafila: Suntem intr-o lupta permanenta cu diverse microorganisme ca sa putem sa supravietuim

30/07/2020

Rafila: Suntem intr-o lupta permanenta cu diverse microorganisme ca sa putem sa supravietuim

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-suntem-intr-o-lupta-permanenta-cu-diverse-microorganisme-ca-sa-putem-sa-supravietuim/

Infectiile cu germeni rezistenti la antibiotice pot deveni principala amenintare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi mult mai mare decat ceea ce se intampla in prezent cu noul coronavirus, este de parere prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

El a explicat ca ‘abuzul de antibiotice si dozajul necorespunzator genereaza rezistenta’.

“S-a dezvoltat conceptul ‘One Health’, integrarea preocuparilor pentru controlul rezistentei la antibiotice, pentru ca ele afecteaza diverse sectoare, si in urmatorii 30 de ani pot deveni principala amenintare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi devastator, mult mai mare decat ceea ce ce se intampla acum cu noul coronavirus. Suntem, practic, intr-o lupta permanenta cu diverse microorganisme ca sa putem sa supravietuim. Competitia este dura si fiecare tara trebuie sa fie pregatita in acest sens”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mentionat ca lupta impotriva antibiorezistentei presupune un efort financiar urias.

Continut educational:

“In UE, in fiecare an, avem 700.000 de infectii asociate asistentei medicale, avem 35.000 de decese din cauza acestui lucru. (…) Trebuie sa evitam infectiile sistemice cu germeni multirezistenti si, in acest fel, costurile ingrijirilor de sanatate vor scadea si vom evita ca acesti germeni multirezistenti sa ajunga in mediul comunitar si sa devina cauza infectiilor banale. Altfel, impactul pe sanatate publica va fi urias. In urmatorii 30 de ani, se estimeaza ca, la nivel global, acest lucru va costa 90.000 de miliarde de euro, un cost care depaseste ceea ce se intampla in prezent cu infectia cu noul coronavirus”, a mai adaugat Rafila, potrivit sursei citate.

Joi, a avut loclansarea proiectului ‘Intarirea capacitatii institutionale pentru controlul infectiilor spitalicesti si gestionarea consumului de antibiotice in Romania’, finantat din Mecanismului Financiar SEE 2014 – 2021.

Etichete: alexandru rafila, rezistenta antibiotice, bacterii rezistente

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie, voluntari in cadrul DSP Arad in lupta cu Covid-19

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, noul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania

Reglementari noi privind acordarea serviciilor medicale pentru pacientii cu COVID-19 | Rolul medicilor de familie

Bolnavii de tuberculoza si tratati la domiciliu vor beneficia de o indemnizatie de hrana

Germania face pregatiri pentru campania de vaccinare anti-Covid inainte de finalul anului