Rafila: Sprijinim o lege a malpraxisului care respecta independenta profesionala a medicilor

02/10/2023
Rafila: Sprijinim o lege a malpraxisului care respecta independenta profesionala a medicilor

Rafila: Sprijinim o lege a malpraxisului care respecta independenta profesionala a medicilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-sprijinim-o-lege-a-malpraxisului-care-respecta-independenta-profesionala-a-medicilor/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca sprijina o lege a malpraxisului care respecta independenta profesionala a medicilor, incurajeaza activitatea medicala, descurajeaza medicina defensiva si nu duce la ‘inrobirea’ corpului medical din punct de vedere financiar.

“In spatiul public circula tot felul de informatii legate de malpraxis si de faptul ca se incearca dezincriminarea activitatii medicale. Suntem perfect de acord. Ministerul Sanatatii, din pacate, nu a primit din partea Colegiului Medicilor din Romania niciun fel de document oficial. Am avut o discutie preliminara in urma cu mult timp cu domnul profesor Coriu (prof. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania – n.red.), sprijinim orice fel de initiativa legislativa, care insa trebuie sa respecte doua lucruri: trebuie sa respecte independenta profesionala a medicilor, pe de o parte, si sa incurajeze activitatea medicala si sa descurajeze medicina defensiva, cu precizarea ca aceasta dezincriminare are anumite limite, pentru ca o actiune penala a unei persoane fizice nu poate fi impiedicata de nicio lege, pentru ca este anticonstitutional, deci trebuie sa intelegem lucrul asta”, a precizat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca o lege a malpraxisului nu trebuie sa duca la ‘inrobirea’ medicilor din punct de vedere financiar.

“Si al doilea lucru care cred ca este extrem de important si as vrea ca toata lumea, mai ales colegii medici, sa il retina: nu trebuie sa avem o lege a malpraxisului care sa puna in functiune un mecanism care sa inrobeasca medicii din punct de vedere financiar. Nu trebuie sa ajungem in situatia in care medicii sa trebuiasca sa plateasca sume mari de bani dupa un an, doi ani de functionare a unei astfel de legi, incat ei sa isi poata dobandi dreptul de libera practica. Dreptul de libera practica al unui medic este sfant, nu trebuie conditionat de plata unor sume mari catre societatile de asigurari”, a mai adaugat ministrul.

Potrivit demnitarului, Ministerul Sanatatii va fi principalul partener si promotor al unui proiect ‘care respecta aceste principii: respectul independentei profesionale si acest lucru care nu duce la inrobirea corpului medical din punct de vedere financiar’.

Etichete: lege a malpraxisului, lege malpraxis medici, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Cornel says:

    Sa fie o lege care sa PLAFONEZE despagubirile imbecile (cum e Canada, Franta). La ora actuala se cer sume cat ar castiga medicul in 10 vieti, fara impozit. Penalul e penal dar daunele morale sa fie de bun simt, nu isteroide

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: