Rafila: Avem un an la dispozitie ca sa pregatim profesori pentru a preda Educatia pentru sanatate

02/10/2023
Rafila: Avem un an la dispozitie ca sa pregatim profesori pentru a preda Educatia pentru sanatate

Rafila: Avem un an la dispozitie ca sa pregatim profesori pentru a preda Educatia pentru sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-avem-un-an-la-dispozitie-ca-sa-pregatim-profesori-pentru-a-preda-educatia-pentru-sanatate/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca disciplina ‘Educatie pentru sanatate’ va fi predata de profesori de biologie si de diriginti, care urmeaza sa fie pregatiti in acest sens.

“Educatia pentru sanatate trebuie sprijinita de specialisti, dar predata de profesori. Avem doar un an la dispozitie in care trebuie sa pregatim profesori de biologie, diriginti pentru modulele din invatamantul primar, gimnazial si liceal. Cred ca asta este solutia corecta. In anul 2002, a fost lansat Programul ‘Educatie pentru sanatate’ in scoala romaneasca, dar de 21 de ani a ramas facultativ si doar 5% dintre parintii isi trimit copiii la ‘Educatie pentru sanatate’. Lucrul asta nu este deloc in regula. Vedeti, acum, avem foarte multe provocari, consumul de substante psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Daca copilul invata inca din primii ani de educatie in scoala ca acest consum este profund nociv si ii va afecta viata in mod iremediabil, cu siguranta, nu vom avea aceleasi probleme”, a declarat ministrul Rafila, luni, dupa deschiderea anului de invatamant la UMF ‘Carol Davila’ Bucuresti.

Potrivit demnitarului, acest program nu va putea eradica fenomenul consumului de droguri, insa un copil informat va stii la ce fel de riscuri este supus.

“Putem sa-l invatam sa fie suficient de abil incat sa evite capcanele prin care traficantii incearca sa-l atraga. Lucrurile astea se pot dobandi in scoala, sigur, ca multe alte lucruri, incepand cu deprinderi igienice, stilul de viata sanatos, miscarea, educatia fizica. Avem datoria catre copiii nostri sa facem acest lucru, iar opinia mea este ca putem, anul viitor, sa incepem aceasta activitate in mod sistematic printr-o disciplina curriculara care sa fie prezenta la toate ciclurile de invatamant, fara sa aglomereze in mod excesiv programul elevilor, fara sa mergem cu elemente coercitie, ci cu elemente de educatie si de convingere. Sunt convins ca si parintii, in marea lor majoritate, vor imbratisa acest lucru. Noi am mai semnat un protocol cu Patriarhia Romana care sprijina aceste demersuri ale Ministerului Sanatatii”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Etichete: educatia pentru sanatate, educatia sanatate in scoli, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: