Rafila: Am redactat o OUG pentru cresterea finantarii spitalelor, CNAS nu ne-a dat ok-ul

09/10/2023
Rafila: Am redactat o OUG pentru cresterea finantarii spitalelor, CNAS nu ne-a dat ok-ul

Rafila: Am redactat o OUG pentru cresterea finantarii spitalelor, CNAS nu ne-a dat ok-ul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-am-redactat-o-oug-pentru-cresterea-finantarii-spitalelor-cnas-nu-ne-a-dat-ok-ul/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca in cazul in care Guvernul nu va aproba in curand ordonanta de urgenta care ar permite cresterea finantarii spitalelor pana la nivelul contractat, problemele de finantare ale acestora vor fi si mai serioase. El a adaugat ca proiectul actului normativ este ‘inoperabil’ din cauza observatiilor transmise de conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

“Stiu ca perceptia publica este ca aceasta este responsabilitatea MS. Spitalele functioneaza, insa, pe baza contractelor pe care le au cu casele de sanatate. Ca sa putem asigura finantarea spitalelor, noi am redactat, inca din august, o OUG care sa permita cresterea finantarii spitalelor pana la nivelul contractat. Este un document pe care l-am facut de doua luni. Eu nu vreau sa pasez responsabilitatea, dar, totusi, cel care are responsabilitatea finantarii – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – nu ne-a dat ok-ul pe acest document si, cu cat o sa intarziem in Guvern sa aprobam aceasta ordonanta, cu atat problemele de finantare ale spitalelor vor fi mai serioase. Si lucrul acesta trebuie sa inceteze. Eu am o responsabilitate pentru spitalele publice, iar daca altcineva are o responsabilitate pentru cele private, e problema lui”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

De curand, a fost aprobat un Memorandum care a permis suplimentarea finantarii Casei cu 2,5 de miliarde de lei, pentru plata programelor de sanatate, a medicamentelor compensate si gratuite in farmacii.

“Mi-as dori sa lucram in echipa (cu CNAS – n.r.) si sa raspundem raspundem nevoilor pacientilor din Romania”, a mai adaugat ministrul.

Saptamana trecuta, prim-ministrul Marcel Ciolacu spunea ca niciun spital nu va ramane fara bani de salarii si de medicamente, precizand ca pana la rectificarea bugetara Guvernul a aprobat o procedura ca aceste fonduri sa fie asigurate prin Fondul de rezerva al Executivului.

Etichete: finantarea spitalelor, CNAS, rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: