Rafila: Achizitia de vaccin a fost acceptata pentru 2022 si 2023 in luna mai a anului 2021

19/04/2022

Rafila: Achizitia de vaccin a fost acceptata pentru 2022 si 2023 in luna mai a anului 2021

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-achizitia-de-vaccin-a-fost-acceptata-pentru-2022-si-2023-in-luna-mai-a-anului-2021/

Ministrul Alexandru Rafila a precizat ca achizitia de vaccin anti-Covid a fost acceptata pentru anul 2022 si anul 2023 in luna mai a anului 2021. Potrivit demnitarului, este vorba de cantitati foarte mari, care depasesc capacitatea de stocare in Romania.

“Au fost in decursul anului trecut momente in care putea sa accepte sau nu achizitia de vaccinuri. Achizitia de vaccin a fost acceptata pentru anul 2022 si anul 2023 in luna mai a anului 2021. (…) Cat o sa ajunga pot sa va raspund, insa ce vom face cu el inca nu pot sa va raspund, pentru ca sunt cantitati foarte mari, care depasesc capacitatea de stocare in Romania. Noi, la Ministerul Sanatatii, am facut demersuri deja in mod repetat. Am informat atat Guvernul Romaniei, Presedintia Romaniei, Ministerul de Externe sa vedem care este situatia in alte tari. In cei doi ani, in 2022 si 2023, vor fi achizitionate in total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. (…) Livrarile din luna ianuarie si februarie, adica 6,5 milioane de doze de vaccin, am reusit sa ii gasim interes si le-am vandut Germaniei si Ungariei. Este vorba despre diferenta intre 39 de milioane si 6,5 milioane pentru acest interval, dar sa nu uitam ca din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalti producatori, pentru care nu exista capacitate de stocare in Romania si am avut discutii cu Comisia Europeana” a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, marti, intr-o conferinta de presa.

Potrivit demnitarului, ar fi vorba de sume serioase de bani pe care statul roman trebuie sa le plateasca sau pe care deja le-a platit

“Incercam sa gasim o solutie, pentru ca daca nu ai capacitatea de stocare, va dati seama ca nu le poti pastra nici macar in interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare in mod evident a scazut, scade si probabilitatea de a le putea vinde si chiar probabilitatea de a le dona. (…) Trebuie sa gasim o solutie. (…) Vaccinul este un simbol al preventiei si este pacat sa distrugem acest simbol al preventiei. Este vorba despre sume serioase de bani, pe care statul roman trebuie sa le plateasca, le-a si platit deja o parte. Mai trebuie sa le plateasca in continuare”, a mai precizat ministrul Rafila.

Etichete: achizitie vaccin anti-covid, vaccinuri anti-covid, rafila

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: