Raed Arafat: OMS a rectificat declaratia potrivit careia asimptomaticii transmit doar in cazuri foarte rare virusul

10/06/2020
Raed Arafat: OMS a rectificat declaratia potrivit careia asimptomaticii transmit doar in cazuri foarte rare virusul

Raed Arafat: OMS a rectificat declaratia potrivit careia asimptomaticii transmit doar in cazuri foarte rare virusul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raed-arafat-oms-a-rectificat-declaratia-potrivit-careia-asimptomaticii-transmit-doar-in-cazuri-foarte-rare-virusul/

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat, marti seara, ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a rectificat declaratia potrivit careia pacientii asimptomatici transmit virusul doar in cazuri foarte rare.

“OMS a rectificat declaratia unui reprezentant de-al sau potrivit careia pacientii asimptomatici transmit doar in cazuri foarte rare virusul. Doctorul care a facut declaratia a declarat ca s-a bazat numai pe doua sau trei studii nepublicate si ca a fost vorba despre o neintelegere. Asta nu arata neaparat ca este o problema la OMS – aici e un expert al OMS care a vorbit -, asta arata cat de la inceput este situatia, ca nu sunt studii clare. Centrul de Control al Bolilor are un document care urmeaza sa fie analizat de Grupul de tratament al Ministerului Sanatatii, prin care pacientii care devin asimptomatici in spital si raman acolo – se spune ca daca au ramas asimptomatici dupa opt zile – daca sunt asimptomatici si sunt pozitivi, atunci pot pleca acasa si mai raman 14 zile acasa”, a afirmat Raed Arafat la Antena 3, citata si de Agerpres.

Seful DSU a subliniat ca teoria care exista pana acum indica faptul ca persoanele asimptomatice transmit virusul.

“Daca eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Aceasta este teoria de pana acum. Daca vine cineva de la OMS si ne spune ca transmiterea dupa 14 zile nu mai e plauzibila, atunci spunem ca 14 zile stai asimptomatic si apoi, chiar daca esti pozitiv, nu mai transmiti si poti sa pleci in comunitate. Dar noi trebuia sa-i protejam pe cei care sunt vulnerabili, trebuia sa oprim raspandirea de catre oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Pentru ca asa s-a transmis in comunitate, urci in autobuz, nu esti simptomatic sau esti foarte usor simptomatic, dar infectezi cateva persoane pana ai coborat din autobuz. Asta s-a intamplat cu cazul din Suceava”, a mai spus Raed Arafat, potrivit surselor citate.

In cursul zilei de luni, un reprezentant al OMS a declarat, intr-o conferinta de presa, “este rar ca un individ asimptomatic sa transmita mai departe virusul”.

Etichete: asimptomatici coronavirus, transmitere covid-19, cum se transmite coronavirusul, oms, raed arafat

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: