Radiografia unei epidemii de gripa: Pacienti multi, vaccinuri putine

14/02/2019
Radiografia unei epidemii de gripa: Pacienti multi, vaccinuri putine

Radiografia unei epidemii de gripa: Pacienti multi, vaccinuri putine

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/radiografia-unei-epidemii-de-gripa-pacienti-multi-vaccinuri-putine/

Suntem in plina epidemie de gripa, iar Ministerul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca a suplimentat numarul de doze de vaccin antigripal pentru a fi distribuite in teritoriu.

Cu toate acestea, dozele sunt tot insuficiente fata de numarul persoanelor din grupele de risc ce au imperios nevoie sa fie vaccinate. In judetul Hunedoara, medicii de familie au primit la suplimentare cate 10 doze fiecare, in conditiile in care doar in medic din Valea Jiului, de exemplu, are peste 4000 de pacienti inscrisi pe lista, mai ales batrani.

“In total, pana acum, in acest sezon am primit 150 doze care de fapt erau destinate celor 3 centre medicale si caminului de batrani unde lucrez. Pe lista mea am 700 de pacienti cu cronici cu toate afectiunuile dispensarizate. Ganditi-va ca din 150 doze nu aveam cum sa vaccinez intreaga populatie dispensarizata”, a declarat pentru Formare Medicala dr. Daniela Popa, medic de familie in Orasul Petrila.

In conditiile in care cea mai sigura metoda de prevenire a gripei este vaccinarea, iar idemnul de vaccinare este facut incepand cu ministrul Sanatatii si terminand cu toti responsabilii din sistemul de sanatate, paradoxal, vaccinurile lipsesc. Lipsesc in aceasta perioada inclusiv din farmacii. O mamica din Petrosani incearca de saptamani intregi sa-si vaccineze fetita cu diabet.

“Am fost la medicul de familie dar nu mai are demult vaccin. Am cautat si eu in farmacii si am incercat chiar sa dau comanda, dar pur si simplu nu am gasit la noi in Valea Jiului. Mi-e teama pentru fetita mea cu epidemia asta, mi-e teama si pentru mine. Nu mai zic ca am si o mama cu probleme cardiace”, spune Carmen Grigore, o femeie din Valea Jiului.

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, pana la ora redactorii acestui material, in sezonul 2018-2019, numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 120.

Etichete: vaccinuri, gripa, epidemie, medic de familie,

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Paldau Ghiorghe-Ion says:

    Mai este si epidemia de prostie in Romania. Nu are vaccin!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: