Puncte EMC | Neuropatia Diabetica si Piciorul Diabetic, doua cursuri online ce vin in sprijinul medicilor

02/04/2019
Puncte EMC | Neuropatia Diabetica si Piciorul Diabetic, doua cursuri online ce vin in sprijinul medicilor

Puncte EMC | Neuropatia Diabetica si Piciorul Diabetic, doua cursuri online ce vin in sprijinul medicilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/puncte-emc-neuropatia-diabetica-si-piciorul-diabetic-doua-cursuri-online-ce-vin-in-sprijinul-medicilor/

Peste 1.400 de medici au accesat pana acum cursurile online Neuropatia Diabetica si Piciorul Diabetic pe platforma de e-Learning www.formaremedicala.ro.

Societatea Nationala de Medicina Familiei a anuntat ca “Programul educational pentru cresterea nivelului de informare a medicilor de familie asupra neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic” se deruleaza pana in 2020.

Aceste cursuri realizate cu sprijinul Asociatia de Podiatrie si creditate fiecare cu cate 10 puncte EMC, pot fi studiate gratuit AICI.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Picioare sanatoase pentru pacientii cu diabet! Picioare sanatoase – sansa la o viata decenta!

Societatea Nationala de Medicina Familiei este onorata sa anunte continuarea proiectului “Programul educational pentru cresterea nivelului de informare a medicilor de familie asupra neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic”, in perioada 2019-2020. Programul UNITED (Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education) a aparut din dorinta si nevoia de a schimba soarta pacientilor cu diabet, de a le creste sansa la o viata mai buna.

Acest proiect este realizat in parteneriat cu Asociatia de Podiatrie si se desfasoara sub egida organizatiei D-Foot International si sustinut de Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, Federatia Romana de Diabet Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Neurologie, Asociatia Romana a Educatorilor in Diabet (ARED) si Fast Fizio School.

Importanta elaborarii unui program educational coerent, care sa sustina dezvoltarea continua a cunostintelor medicilor de familie in domeniul neuropatiei diabetice si al piciorului diabetic, rezida din complicatiile severe ale acestor afectiuni. Din pacate, in Romania numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare este in continuare foarte crescut. Medicii de familie doresc sa isi aduca aportul activ la schimbarea acestei situatii prin abordarea mai tintita si mai aprofundata a problematicii piciorului diabetic. Numarul pacientilor cu diabet este intr-o continua crestere, iar estimarile arata ca 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetica sau pierdere a sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare. Aceleasi studii arata ca 15% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta in timpul vietii cel putin o ulceratie si ca 4% dintre acestia pot suferi o amputatie.

In fiecare an, in lume, peste un milion de persoane cu diabet isi pierd cel putin o parte a piciorului ca urmare a unei complicatii a diabetului.

In Romania, in fiecare an se efectueaza peste 5.000 de amputatii in randul persoanelor cu diabet zaharat! In Romania, la fiecare 22 de minute, se produce o amputatie din cauza diabetului. Aceste drame trebuie impiedicate!

Programul UNITED a demarat in toamna anului 2017 si a avut ca obiective generale cresterea nivelului de cunostinte si a abilitatilor practice a medicului de familie cu privire la neuropatia diabetica si piciorul diabetic.

Principalele repere in derularea acestui proiect au fost: definirea si formarea echipei de formatori din randul medicilor de familie, training-ul de specialitate realizat de leaderii de opinie in domeniu; cursurile online gratuite, de neuropatie diabetica si picior diabetic pe platforma de e-Learning formaremedicala.ro, si, in final, atelierele de formare practica a medicilor de familie din toate regiunile tarii.

In anul 2018, in cadrul celor 37 de ateliere de formare sustinute de cei 25 de medici de familie formatori au fost instruiti 818 de medici de familie de pe intreg teritoriul tarii. Tintele programului educational au fost: prevenirea, diagnosticul precoce, examinarea, tratarea si managementul neuropatiei diabetice, respectiv a piciorului diabetic.

Cursurile online gratuite, Neuropatia Diabetica si Piciorul Diabetic, au fost parcurse de un numar de peste 1.400 medici de familie.

Importanta problemei si interesul manifestat de colegi ne-au impulsionat sa facem demersurile necesare pentru a putea continua acest program in perioada 2019-2020. Avand alaturi acelasi partener de baza, Asociatia de Podiatrie, vom continua acest important proiect al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Inca din luna Februarie, au fost anuntate si acreditate cele 32 de ateliere care se vor organiza, pana in luna August 2019, in 26 de orase ale tarii. Cursurile online gratuite sunt disponibile in continuare pe platforma de e-Learning www.formaremedicala.ro

Problemele de sanatate ale pacientilor cu diabet sunt multiple, complicatiile acestei boli sunt covarsitoare. Stim acest lucru, stim ca medicul de familie poate face diferenta in ingrijirea acestor pacienti si, prin urmare, consideram ca este de datoria noastra ca medici si ca societate profesionala sa ne implicam.

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. popescu minodor says:

    curs bine fact structurat. succes in continuare

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: