Protestul medicilor de pe Facebook duce la aliante

17/08/2015
Protestul medicilor de pe Facebook duce la aliante

Protestul medicilor de pe Facebook duce la aliante

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/protestul-medicilor-de-pe-facebook/

ALIANTA-MEDICILORIn urma sugestiilor primite din partea foarte multor membri ai grupului “Medici gata de greva generala”, ajuns in prezent la peste 21.000 de membri, grupul de initiativa a hotarat pe data de 17 august ca aceasta miscare spontana a cadrelor medicale sa poarte numele de “Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”.

 Reactia cadrelor medicale a fost generata de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a decis ca medicii sunt considerati functionari publici dupa legea penala, facandu-i astfel pasibili de inchisoare daca primesc o donatie din partea pacientilor.

“In ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sanatate si i-au dat in alta parte, asumand faptul ca pacientul vine cu plicul la doctor. Existenta “plicului” este un mod degradant atat pentru medic cat si pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o tara moderna, si care trebuie eliminat”, a spus Dr. Coriu Letitia, a carei scrisoare a generat reactia de protest pe Facebook.

“Noi nu dorim sa primim plicuri ori sa se legalizeze spaga. Dorim salarii decente, dupa masura responsabilitatii pe care o avem fata de oameni, si conditii optime in spitale sa putem oferi un serviciu medical de calitate pacientilor nostri”, a adaugat Dr. George Ilie.

Conform datelor oferite de Ministerul Sanatatii, in ultimii 4 ani au plecat din Romania peste 7.000 de medici, motivatia principala fiind salarizarea foarte slaba si conditiile proaste din spitale. Salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile caruia depind vietile dintr-o intreaga sectie, este in jur de 2.200 lei.

“Bani exista pentru sanatate, insa sunt prost gestionati de catre politicieni, ceea ce are efect negativ asupra sanatatii tuturor romanilor. A venit timpul ca situatia aceasta perpetuata de 25 de ani sa inceteze, iar sistemul de sanatate din Romania sa intre intr-un proces de modernizare si aducere la standarde europene.”, a mai spus Dr. Coriu.

Scopul principal al Aliantei Medicilor este de a coaliza atat cadre medicale cat si pacienti pentru a sustine modernizarea sistemului de sanatate din Romania, astfel incat pacientii sa se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de conditii optime sa isi poata desfasura activitatea performant, in folosul pacientilor.

“Alianta Medicilor este la inceputul actiunii de organizare si dorim sa-i asiguram pe toti ca ceea ce s-a pornit spontan in urma cu cateva zile nu se va opri pe Facebook”, mai scriu reprezentantatii miscarii online intr-un comunicat.

“Dupa 25 de ani de promisiuni, minciuni si batjocoriri atat a medicilor cat si a pacientilor, IMPREUNA putem genera o reala modernizare a sistemului medical din Romania”, a incheiat Dr. Coriu.

Grupul de protest de pe Facebook uneste sub acelas scop, cel al modernizarii sistemului de sanatate din Romania, atat medici, membri ai personalului medical, dar si pacienti.

Miscarea de protest din online ia amploare de la ora la ora. Azi dimineata, numarul membrilor era de circa 21.000.

La ora redactarii acestui material, in grup sunt inscrise peste 22.420 de persoane.

Citeste si Miscarea medicilor din online, tot mai puternica. Banicioiu a vorbit

Citeste si CMR: Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu un functionar public

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Mihai C says:

    Pentru informarea voastra:
    Stiti cati pacienti intra pe poarta unei sectii de Urgenta in garda peste noapte (20:00-8:00) la un spital din resedinta de judet (BV)? 170! Si s-ar putea sa apara separat sau toti deodata! Stiti cati medici lucreaza peste noapte? 1 sau 2 medici + 1 sau 2 medici rezidenti! Stiti cate paturi de pacienti exista la Urgente? 6! Faceti un calcul si ganditi-va ca MEDICII si ECHIPA trebuie sa decida in cateva minute ce a patit fiecare pacient! In momentele alea omul isi recapata viata sau se duce in cosciug! Paturile pot sa fie ocupate cu oameni beti cazuti prin tufisuri, oameni in coma si la usa apare Ambulanta cu al 7-lea om care a suferit atac cerebral si poate sa devina “leguma” pe tot restul vietii lui si a familiei! Cum ati proceda? In paralel, pe hol stau (si poate ca urla de suparare) alti oameni care au EXACT ACELASI DREPT sa se ocupe aceiasi medici de problemele lor!
    Acestia sunt “functionarii publici” despre care se discuta atat! Ce parere aveti?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: