CMR: Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu un functionar public

17/08/2015

CMR: Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu un functionar public

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-medicul-nu-este-si-nu-poate-fi-asimilat-cu-un-functionar-public/

poza decizie medicalaCMR rupe tacerea si critica decizia judecatorilor care spune ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti.

“Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu un functionar public”

“Colegiul Medicilor din Romania prezinta pozitia corpului profesional fata de dezbaterile in jurul deciziei ICCJ intr-o speta despre luare de mita. ICCJ analizand in recursul suprem in ultima instanta a luat decizia finala prin care interzice in mod formal medicilor sa primeasca orice fel de bun sau de folos din partea pacientului. Medicul nu este si nu poate fi asimilat cu un functionar public in exercitul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul ca nu poate primi atentii de la pacienti. Pe de alta parte legea a dreptului pacientului din 2003, precizeaza cu claritate, intr-un articol, ca medicul poate primi sub forma de donatie un dar la sfarsitul tratamentului din partea pacientului – bunuri, bani sau alte foloase. (…) De vreme ce instantele oficiale juridice au fost in neclaritate pe aceasta speta este vadit lucru ca legea nu este clara, nu este precisa, nu este un instrument de lucru asa cum ar trebui sa fie”, a declarat presedintele CMR, Gheorghe Borcean, citat de Mediafax.

“Nu pot sa spun cat este de frustrant pentru un medic sa se simta dependent de o atentie, de un cadou, de o donatie..”

“Totodata cu totii stim ca este o cutuma, este o traditie situatia aceasta in Romania in care pacientul recompenseaza munca medicului din diverse motive, pentru ca asa doreste el, pentru ca stie ca salariile medicilor sunt mici. De asemenea este de notorietate publica faptul ca de ani de zile situatia financiara a medicului este jenanta. Nu pot sa spun cat este de frustrant pentru un medic sa se simta dependent de o atentie, de un cadou, de o donatie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situatie frustranta pentru toti medicii care lucreaza in Romania. Toti medicii vor spune ca veniturile lor sunt dependente de aceasta forma de finantare”, a mai spus Borcean.

De-a lungul timpului, Colegiul Medicilor din Romania a facut mai multe demersuri catre  toti factorii de decizie din Sanatate pentru cresterea veniturilor medicilor. Ficare ministrul al Sanatatii a promis acest lucru.

“Toti ministrii ne-au promis ca vor face tot posibilul ca sa ne creasca veniturile. Am inteles ca resursele economice ale sistemului sunt reduse. Decizia ICCJ este frustranta. Este frustrant ca aceste lucruri se intampla din cauza unor neclaritati legislative, care nu fac cinste nici noua, cei 40.000 de doctori care lucram in Romania, si nici pacientilor nostri. Decizia duce la scaderea increderii in profesionistii sistemului sanitar, or profesia medicala este bazata in primul rand pe cunoastere, pe empatie si pe incredere. Colegiul Medicilor se va implica in viitorul proiect de lege pentru a reglementa aceste aspecte”, a mai adaugat presedintele CMR, citat si de Wall-Street.

Citeste si Miscarea medicilor din online, tot mai puternica. Banicioiu a vorbit

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ssarmis says:

    Inafara de comunicate de presa CMR nu face nimic. Absolut nimic, doar încasează cotizații si își iau salarii. E timpul să se schimbe

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: