Proteste in toate Serviciile Publice de Ambulanta din Romania

10/11/2022
Proteste in toate Serviciile Publice de Ambulanta din Romania

Proteste in toate Serviciile Publice de Ambulanta din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proteste-in-toate-serviciile-publice-de-ambulanta-din-romania/

Federatia Nationala Sindicala “Ambulanta” din Romania (FNSAR), afiliata la Blocul National Sindical (BNS), anunta ca declanseaza actiuni de protest in toate Serviciile Publice de Ambulanta, in perioada urmatoare.

Calendarul va debuta cu un miting, care va fi organizat in data de 22 noiembrie 2022 in fata Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), respectiv in fata Ministerului Sanatatii si in fata sediul Guvernului Romaniei.

La acest miting, vor lua parte si liderii Blocului National Sindical, cat si membri din celelalte federatii afiliate la Blocul National Sindical.

Potrivit unui comunicat de presa al BNS, nemultumirile sunt legate de:

1. Lipsa de reactie a Premierului Romaniei Nicolae-Ionel Ciuca la memoriul inaintat de FNSAR in data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care am prezentat problemele acute cu care se confrunta Serviciile Publice de Ambulanta, solicitand o intalnire pe subiectele mentionate in memoriu, cat si alte subiecte importante.

2. Refuzul “Sefului DSU”, care este si presedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca sedinte CIMST pe parcursul anului 2022, fapt care arata ca de la inceputul lunii aprilie 2022 nu au mai fost convocate sedinte CIMST, desi regulamentul stabileste clar ca, sedintele CIMST se convoaca lunar sau ori de cate ori situatia impune. Lipsa acestor sedinte a dus la lipsa de consultare, de transparenta si lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanta privind dezvoltarea si organizarea.

3. Sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanta de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta, respectiv Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta prin neimplicare in cursul anului privind incheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-Cadru pe anii 2018-2022.

“Acest fapt a dus la pierderea a unui numar de aproximativ 400 de ambulante Tip B 4×4 si 4×2 pentru echipaj medical de urgenta si a celor aproximativ 100 de ambulante Tip C pentru echipaj medical de urgenta cu medic, in conditiile in care, Serviciile Publice de Ambulanta se confrunta cu o mare lipsa de autosanitare, iar din numarul de autosanitare din “dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanta, doar 25% indeplinesc conditiile tehnice legale.
ATENTIE! Din Acordul-Cadru 2018-2022 s-au achizitionat doar aproximativ 25% din numarul total de ambulante stabilit pe tipuri de ambulante, iar pierderea numarului mentionat, va face ca in anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanta sa intre intr-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulante noi si casarea a cel putin 50% din parcul de ambulante existent.”, potrivit comunicatului BNS.

4. Lipsa comunicarii sau a informarii Ministerului Sanatatii de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta privind intentia de a face achizitia de ambulante sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achizitia de ambulante, achizitie care, din 2017 a fost preluata de catre DSU de la Ministerul Sanatatii, pe motivul ca Ministerul Sanatatii nu este capabil sa faca achizitii.

5. Reactia personalului din serviciile de ambulanta la suspendareaLegii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor civile care asigura asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cat si discriminatorii fata de structurile cu statut din subordinea directa a acestuia, adica pompierii.

6.Corectarea salarizarii personalului din serviciile de ambulanta, cu prioritate a salariului de baza al asistentului medical din aceste servicii si nu numai, cat si crearea unui punct distinct al salarizarii pentru intregul personal din Serviciile Publice de Ambulanta in Anexa II din viitoarea Lege a salarizarii.

Etichete: protest ambulanta, servicii de ambulanta, personal serviciile de ambulanta, blocul national sindical, FNSAR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: