Protest: Un medic de familie si-a depus dosarul pentru angajarea ca brancardier intr-un spital

24/07/2018

Protest: Un medic de familie si-a depus dosarul pentru angajarea ca brancardier intr-un spital

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/protest-un-medic-de-familie-si-a-depus-dosarul-pentru-angajarea-ca-brancardier-intr-un-spital/


Unul dintre cei peste 250 de medici de familie aradeni, Dan Adrian Darabantiu, cu zeci de ani vechime in domeniu, a decis sa isi depuna dosarul la Serviciul de Resurse Umane al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad, pentru a se angaja pe un post de brancardier.

Doctorul sustine ca a recurs la aceasta forma de protest pentru a atrage atentia asupra ‘anomaliilor’ din sistemul de sanatate romanesc: pe de-o parte, medicii de familie sunt vazuti ca niste ‘privati’ si, pe de alta parte, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu li se permite sa practice alte preturi pentru servicii, decat cele decontate, relateaza Agerpres.

“Prin gestul meu am dorit sa atrag atentia ca salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu numar mediu de pacienti inscrisi. Pe de alta parte, am cautat sa atrag atentia asupra unor anomalii din sistemul de sanatate, dintre care cea mai importanta o constituie diferentierea mare dintre aproximativ o treime din medicii si celelalte cadre medicale care activeaza in spitale si restul sistemului. Daca, la ora actuala, cei din spitale sunt platiti cu o suma aproape corecta, cei care nu lucreaza direct in spitale sunt lasati in continuare de izbeliste. Spre exemplu, veniturile unui cabinet de medicina de familie se cifreaza undeva in jur de 10-12.000 de lei lunar, din care o jumatate se vireaza la stat. Si, dupa ce achita celelalte cheltuieli, medicul de familie ramane cu un venit lunar net de circa 2.000 de lei. Asta in conditiile in care asistentele de la cabinetele de medicina de familie sunt platite, in general, cu salariul minim pe economie”, a declarat dr. Dan Adrian Darabantiu citat de Agerpres.

Medicul de familie a mai aratat ca, din cauza veniturilor mici, multe cadre medicale migreaza catre spitale, fiind atrase de salariul mult mai mare. Potrivit acestuia sunt foarte multe cabinete de medicina de familie care functioneaza ‘la limita’, in primul rand din cauza numarului redus de asistente, problema ce se regaseste in special in mediul rural. Apoi, statul subventioneaza spitalele, fiindca din serviciile pe care le ofera nu s-ar putea asigura salariile. De aici apare si discrepanta salariala foarte mare dintre spitalele de stat si cele private, a spus medicul.

“Protestul meu ar fi putut parea oarecum ciudat. Insa, discutand inclusiv cu cei care preluau dosarele de angajare, am constatat ca si acestia isi exprimau nemultumirile pentru salariile mult mai mici pe care le au, comparativ cu cele ale brancardierilor si infirmierelor din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad”, a mai afirmat medicul de familie conform sursei mentionate.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE joi, 26 iulie: Comisia de concurs a respins dosarul depus de medicul de familie Adrian Darabantiu pentru ocuparea unuia dintre cele opt posturi de brancardier scoase la concurs de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, deoarece nu a prezentat adeverinta medicala cu avizul unui psihiatru. Detalii, AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

4 Comentarii

 1. Purdarelul says:

  Doasrul a fost respins pentru ca nu continea adeverinta medicala cu avizul unui psihiatru?! Oare de ce nu si-a scos domnul doctor o astfel de adeverinta?

 2. ama says:

  Bravo ! E un semnal de alarma ca asa nu mai merge !Medicina de familie a ajuns cenusereasa medicinei ,daca se continua asa asistenta primra va ramane fara medici si asistenti care abandoneaza praxisul din cauza veniturilor precare !Pe de alta parte este o desconsiderare fata de medicii de familie care au acelasi studii sau mai multe ,ca si medicii angajati in sistemul de stat. Sper sa se sesizeze cei care decid soarta noastra !

 3. Manoiu says:

  ar fi trebuit sa fac si eu la fel.

 4. Ionela says:

  Esti un medic curajos si toti colegii tai ar trebui sa te aleaga sa-i reprezinti in toate functiile posibile.Tot respectul si toata stima pentru ca ai reusit ca prin gestul tau sa se faca publica si auzita,starea in care se afla medicina de familie din Romania!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: