Proiect: Vaccinarea obligatorie

30/09/2015

Proiect: Vaccinarea obligatorie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-vaccinarea-obligatorie/

VACCIN-NOUCopiii nevaccinati vor fi refuzati la inscrierea la gradinita sau la scoala. Asta prevede un proiect de lege al Ministerului Sanatatii care vrea ca vaccinarea sa devina obligatorie. Despre acest proiect se vorbeste din primvara acestui an, iar in curand urmeaza sa fi pus in dezbatere publica.

“In opinia mea ca medic de familie, un parinte trebuie sa respecte atat dreptul parintelui de a decide in privinta ingrijirilor pe care le acorda copilului, dar aceste ingrijiri trebuie sa in concordanta cu Carta Drepturilor Copilului care este adoptata de Romania din 1990 prin legea 18 si care pune deasupra oricarei opinii personale interesul superior al copilului, anume acela de a obtine cea mai buna stare de sanatate posibila”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

La acest moment, conform Schemei Nationale de Vaccinare, copilul se vaccineaza la nastere cu vaccinul BCG, adica vaccinul impotriva complicatiilor tuberculozei si cu cel anti hepatitic B.

La doua, patru si unsprazece luni se fac vaccinurile impotriva difteriei, impotriva tetanosului, tusei convulsive, impotriva haemophilus influenza tip B, antipolio si iarasi anti hepatitic B.

In plus, la varsta de un an se face vaccinul ROR, cel impotriva rujeolei, impotriva oreionului si a rubeolei. La varsta de un an se mai face si vaccinul pneumococ, dar pentru care acum ministerul nu are bani, asa ca parintii si-l cumpara.

Ce prevede proiectul Legea Vaccinarii

In cazul in care parintii vor refuza vaccinarea, vor avea probleme la inscrierea la scoala. Daca nu isi vor exprima in scris refuzul, copilul va fi vaccinat fara ca parintele sa fie anuntat anterior, verbal sau in scris.

In momentul in care se va prezenta la scoala sau la gradinita, parintele trebuie sa aiba cu el o fisa de vaccinare care este disponibila inca de anul acesta.

Scoala poate accepta un copil nevaccinat cu o conditie: sa recupereze toate vaccinarile in decurs de un an de la inscriere. Daca acest lucru nu se va intampla, scoala are dreptul sa exmatriculeze copilul.

Amenzi si sanctiuni pentru scoli, medici si autoritati

Conform jurnalistilor de la hotnews.ro, amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:

-gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta din partea medicului care sa ateste vaccinarea corespunzatoare varstei (exceptati sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva);

   -directiile de sanatate publica care nu asigura pastrarea in conditii frigorifice adecvate ale vaccinurilor;

   -medicii de familie si medicii implicati in activitatile de vaccinare dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere.

Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copilului.

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi scolile care incalca legea mentinand in colectivitate copiii in continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii si care nu anunta aceasta situatie comisiei judetene de vaccinare (exceptie sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva).

Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi directiile de sanatate publica, medicii de familie si scolile care nu suspenda copiii nevaccinati in cazul aparitiei unor focare de epidemie. Constatarea si aplicarea amenzilor se face de catre directiile judetene de sanatate publica.

Parintii care refuza vaccinarea, trasi la raspundere in fata instantei

In proiectul de lege care urmeaza sa fie dezbatut public si pentru care deja s-a starnit un mare interes, nu sunt specificate amenzi pentru parintii care refuza vaccinarea.

“Cei care refuza vaccinarea copiilor pana la varsta de trei ani vor face consiliere psihologica. Daca si dupa consiliere ei tot refuza vaccinarea, ar putea fi acuzati de rele tratamente aplicate minorului”, citeza si Digi24 din proiectul de lege .

In acest caz, pentru rele tratamente aplicate minorului, conform legii se poate ajunge la o pedeapsa intre trei si sapte ani de inchisoare, iar instanta poate merge pana la decaderea din drepturile parintesti.

“Cata vreme vaccinurile sunt demonstrate stiintific ca protejeaza impotriva unor boli foarte grave, din acest punct de vedere, parintele nu are niciun motiv sa expuna copilul la riscul de a se imbolnavi de boli cu o rata de mortalitate foarte mare, cum este difteria, cum este tetanosul sau poliomielita”, a afirmat dr. Gindrovel Dumitra pentru formaremedicala.ro.

Dupa adoptarea acestei legi, Ministerul Sanatatii isi asuma responsabilitatea sa asigure stocurile de vaccinuri necesare atat in timpul epidemiilor, cat si in decursul unui an intreg.

 

Citeste si Atentionare de calatorie! Aria de raspandire a virusurilor poliomielitei s-a largit. OMS recomanda vaccinarea

Citeste si “Trebuie sa nu uitam ca nivelul de vaccinare din Romania este din ce in ce mai scazut”

Citeste si Medic: “In cazul in care parintii refuza vaccinarea, sa fie penalizati intr-un mod sau altul”

 

Autor: Adriana Pavel

5 Comentarii

 1. Nashu says:

  Acum o saptamana mi-am externat sotia si copilul din maternitate. Am refuzat in scris, pe proprie raspundere orice vaccin. Presiunile au fost mari, din partea medicilor. Raspunsul nostru a fost cat se poate de clar si de necontestat de catre ei. Iti spun…Romania este pe locul 1 la cazurile de tuberculoza, asa ca trebuie sa faceti vaccinul BCG!
  Noi suntem printre cei putini (5% max) care refuza vaccinurile in totalitate. Si atunci, intreb (i-am intrebat), cum de 95% din copii din Romania sunt vaccinati BCG si totusi suntem pe locul 1 in Europa, in a dezvolta aceasta boala? Cu aceasta intrebare simpla am inchis orice discutie ulterioara. Pentru ca mafia vaccinurilor a ajuns la un nivel,…”mizerabil”. Vor sa se asigure ca oamenii (nou nascutii) nu vor trai foarte mult, pentru ca resursele sunt limitate. Vaccinarea = genocid in masa!!! Nu acceptati! Ridicati-va! Luptati macar acum, pentru o cauza adevarata! Nu lasati nenorocitii sa va ia dreptul fundamantal la viata!…dreptul de a fi parinte! In anii 1600 nu existau CANCERE! In anii 1900 au aparut la persoane mai in varsta! Acum, are cancer un copil de 8 ani! De ce? Deunde aceasta “transformare”? Treziti-va!!! Vor sa ne omoare “din fasa”! Oricat ar fi de greu, luptati! ..pentru copii vostri si pentru viata!

 2. Antoniu says:

  O sa se creeze si o politie a vaccinurilor? Ziceati ca amendati parintii,acum amendati unitatile de invatamant, persecutati tot poporul, nu mai stiti pe unde sa scoateti camesa din cauza ca niciodata nu va trece asa o lege? Schimbati Constitutia, ce faceti? Vreti revolutie? Revolutie o sa aveti! Spagari obedienti ce sunteti!

 3. nae says:

  Contradicţie-şcoala are dreptul,nu obligaţia de a exmatricula elevul nevaccinat.Atunci de ce sunt introduce amenzi dacă nu îşi exercită acest drept?

 4. nae says:

  Având în vedere cine sunt părinţii care refuză vaccinarea este clar că o astfel de lege nu va putea fi aplicată.

 5. Dragan Paula says:

  copilul meu are sanse destul de mari sa o fi mostenit o boala autoimuna care afecteaza cativa membrii ai familiei din generatii diferite si are o alta problema medicala care face vaccinarea contraindicata de medici (mai multi si in repetate randuri). va acoperi proiectul de lege si aceste exceptii? mi se pare irational sa fie vaccinarea obligatorie si in cazurile in care vaccinul prezinta un risc fatal pt copil

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: