Proiect: Serviciile furnizate de psihologi sa fie decontate mai usor prin CNAS

07/06/2022
Proiect: Serviciile furnizate de psihologi sa fie decontate mai usor prin CNAS

Proiect: Serviciile furnizate de psihologi sa fie decontate mai usor prin CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-serviciile-furnizate-de-psihologi-sa-fie-decontate-mai-usor-prin-cnas/

In Parlament urmeaza sa fie depus un proiect legislativ privind decontarea mai facil prin CNAS a serviciilor furnizate de psihologi.

La initiativa deputatelor Diana Stoica si Oana Murariu, USR a organizat o masa rotunda pentru a gasi solutii la aceasta problema. Demersul vine in contextul in care, ultimii doi ani, marcati de criza sanitara si criza economica, au avut un puternic impact asupra sanatatii mintale a multor romani, iesind la iveala numeroase probleme, chiar adevarate drame.

“Pandemia a scos la iveala, cu brutalitate, tragedia starii de sanatate mintala din Romania: adolescenti care s-au sinucis. Din pacate, pentru acesti tineri si pentru familiile lor nu mai putem face nimic. Dar putem sa facem tot ce tine de noi pentru a ne asigura sa ii protejam pe cei in viata. Si pe toti cei care au nevoie de ajutor, inainte sa fie prea tarziu. M-am bucurat enorm ca, astazi, am avut primul dialog pentru a gasi cele mai bune solutii pentru a face asta si un prim obiectiv deja s-a conturat – vrem ca romanii sa aiba acces mai usor la servicii psihologice decontate. Si vrem ca medicii psihologi sa aiba posiblitatea de a face contract cu Casa Nationala de Asigurari pentru a putea oferi aceste servicii pacientilor. In momentul de fata, traseul este prea complicat. Atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Am discutat si despre finantare si am identificat cateva solutii. Vom reveni in curand cu un document de politica publica si masuri concrete legislative”, declara deputata USR Diana Stoica, potrivit unui comunicat de presa.

Astfel, deputatele pregatesc o initiativa legislativa pentru ca oamenii sa poata apela direct si gratuit la psiholog pentru un numar de sedinte de evaluare si construirea relatiei terapeutice fara a mai fi nevoie de o trimitere din partea unui medic specialist.

“Perioada pandemiei si amenintarile actuale au accentuat nevoia serviciilor de sanatate mintala pentru populatie, iar multe tarile au extins deja bugetele in acest sens. Este timpul sa doboram si noi bariera preconceptiilor si sa incurajam romanii sa apeleze la psiholog. In urma dezbaterii de astazi, majoritatea celor implicati au fost de acord cu propunerea noastra privind decontare directa a unui numar de servicii psihologice incluse in contractul cu CNAS. Mai precis, oamenii sa poata apela direct si gratuit la psiholog pentru un numar de sedinte de evaluare si construirea relatiei terapeutice fara a mai fi nevoie de o trimitere din partea unui medic specialist. Urmeaza o propunere legislativa si continuarea dialogului cu Ministerul Sanatatii si CNAS pentru modificarea legislatiei secundare tot in aceasta directie”, precizeaza si deputata Oana Murariu, potrivit sursei citate.

Propunerile de la care a pornit dezbaterea:

* Posibilitatea de incheiere directa a contractelor de furnizare de servicii de psihologie intre casele judetene de asigurari de sanatate si cabinetele de psihologie;

* Decontarea unui numar de servicii psihologice persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate – evaluare psihologica, consiliere psihologica, psihoterapie etc.;

* Abordarea sanatatii mintale prin actiuni preventive.

Etichete: servicii psiholog decontate cnas, servicii de terapie decontate,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: