Proiect: Pacientul poate face donatii spitalului in locul plicului

18/12/2017

Proiect: Pacientul poate face donatii spitalului in locul plicului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-pacientul-poate-face-donatii-spitalului-in-locul-plicului/

Un proiect legislativ depus la Senat prevede ca pacientii pot face donatii sau plati suplimentare catre spitale daca vor sa-si arate recunostinta fata de medicii care i-au tratat.

Initiatorii proiectului considera ca “dreptul la recunostinta” al persoanelor care se interneaza sau au nevoie de interventii chirurgicale in Romania nu poate fi anulat prin nicio lege, nici chiar prin tragerea la raspundere penala, asa ca mai bine “sa profitam de perpetuarea acestei cutume“, dar sa folosim banii pentru sustinerea financiara a sistemului de sanatate, scrie legestart.ro.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Poliartrita reumatoida

Conform noilor prevederi, care completeaza Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, donatiile pacientilor se vor face doar catre spital, centrul sanitar in care a fost ingrijit, nu catre medici sau angajati ai unitatilor respective. La art. 34 din actul normative mentionat se prevede acum ca se pot face “plati suplimentare” catre unitatile medicale, dar formularea este ambigua, mai sustin parlamentarii.

Art. 34 alin. (2) se modifica dupa cum urmeaza:

“(2) Pacientul poate oferi donatii unitatii sanitare unde a fost ingrijit, cu respectarea legii.”

Dupa alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:

“(3) Donatiile mentionate la alin. (2) vor fi incluse in situatia privind executia bugetului de venituri si cheltuieli a spitalului public, care se afiseaza lunar pe pagina de web creata in acest scop de Ministerul Sanatatii, prin grija ordonatorilor de credite ai unitatilor sanitare.”

Proiectul asteapta avizele Consiliului Legislativ si al Guvernului, apoi va intra in dezbatere public la Senat. Ca sa fie adoptat, trebuie sa treaca, ulterior, si de votul deputatilor, mai scrie sursa mentionata.

Vezi proiectul de lege, AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: