Proiect de lege privind noul mod de functionare a sistemului sanitar

12/11/2011

Proiect de lege privind noul mod de functionare a sistemului sanitar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-lege-privind-noul-mod-de-functionare-a-sistemului-sanitar/

Noul mod de functionare a sistemului de sanatate si a caselor de asigurari private apare pentru prima data intr-un proiect de lege, titreaza zf.ro. Contributiile sociale la fondul social de sanatate vor ramane obligatorii, iar fiecare roman va putea alege ce casa de sanatate ii administreaza banii.

Noutatile se refera la un pachet de baza – o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure tuturor persoanelor asigurate in contul contributiilor la fondul de sanatate, dar si la infiintarea a circa 10 case de asigurari private care vor concura intre ele.

Prin noul proiect, obtinut de Ziarul Financiar, companiile si angajatii vor plati la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, banii urmand sa mearga de aici catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la asiguratorii de sanatate,care vor deconta serviciile solicitate de pacienti.

Proiectul este promovat chiar de catre oamenii care au condus CNAS, printre care si prof. dr. Cristian Vladescu, care a fost presedintele institutiei intre 2005 si 2007. Acum, initiativa este sustinuta de catre consilierii Presedintiei, insa va trebui asumata de Guvern, adica si de Ministerul Sanatatii.

Unii asiguratori s-au aratat reticenti pentru ca nu este clar cum vor fi impartite categoriile de populatie intre casele private. Cu toate acestea, legea ar fi cea mai mare initiativa din sistemul sanitar romanesc. Mai mult, spargerea Casei Nationale de Sanatate in case private nu s-a facut pan aacum nici in Anglia si nici in Franta, competitia intre case fiind un model olandez.

Aflati aici principiile dupa care vor functiona asigurarile sociale de sanatate.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: