Programul de preventie cardiovasculara, o posibilitate reala pentru 2012

08/12/2011

Programul de preventie cardiovasculara, o posibilitate reala pentru 2012

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/programul-de-preventie-cardiovasculara-o-posibilitate-reala-pentru-2012/

Potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Cardiologie, Programul National de Preventie Cardiovasculara ar putea fi finalizat anul viitor.

“O initiativa ar fi inaintarea catre MS a programului de preventie cardiovasculara care s-a nascut in urma cu trei ani. S-a muncit mult cu medicii de familie pentru crearea cadrului legislativ al programului. A existat o investitie initiala a MS. Avem toate promisiunile din partea domnului ministru ca acest program sa deveni o realitate. Programul impins din partea mai multor asociatii trebuie sa reprezinte un semnal important ca acest program trebuie sa existe si sa-si indeplineasca rolul important de preventie”, a spusprof.univ.dr. Dragos Vinereanu, seful Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii.

Un raport al Bancii Mondiale intareste necesitatea acestui program. “Exista o analiza a Bancii Mondiale in ceea ce priveste programele de sanatate din Romania care precizeaza ca acestea trebuie sa fie orientate spre profilaxie si mai putin spre partea curativa. Avand acest raport al Bancii Mondiale si avand promisiunile Ministerului Sanatatii cred ca este un moment optim ca de anul viitor sa avem si o finantare pentru Programul de preventie Cardiovasculara”, a mai precizat Dragos Vinereanu.

Preventia poate reduce mortalitatea cardiovasculara

Dat fiind faptul ca aceasta boala genereaza un numar foarte important de decese, specialistii in domeniu incearca de o perioada mai lung de timp sa faca preventie.

“O serie de materiale au fost realizate pentru medicii de familie si pentru pacienti. Acest lucru a fost efectuat prin doua programe: cel al MS si altul al Societatii de Cardiologie cu sponsorizarea unei firme farmaceutice. Acest lucru trebuie continuat insa”, a mai spus seful Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii.

O alta solutie pentru combaterea hipertensiunii arteriale o reprezinta si infiintarea Aliantei Romane de Combatere a Hipertensiunii Arteriale.

“Hipertensiunea arteriala este o problema ce poate fi rezolvata prin colaborarea medicilor. Interfata catre celelalte societati va fi realizata de grupul de lucru pe hipertensiune”, a afirmat conf.dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Tot cu scopul preventiei cardiovasculare a fost lansata si campania SOS Cardio.Prin aceasta campanie poate fi evaluat riscul cardiovascular prin parcurgerea a 10 intrebari privind factorii de risc.

 
Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie