Prof. Dr. Benedek Istvan, medicul care a facut primul transplant de maduva la un bolnav adult in tara, a murit de Covid-19

01/09/2020

Prof. Dr. Benedek Istvan, medicul care a facut primul transplant de maduva la un bolnav adult in tara, a murit de Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-dr-benedek-istvan-medicul-care-a-facut-primul-transplant-de-maduva-la-un-bolnav-adult-in-tara-a-murit-de-covid-19/

Fostul sef al Sectiei Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Mures, profesor doctor Benedek Istvan, medicul cel care a efectuat primul transplant de maduva la un bolnav adult in tara, in anul 2001, si a realizat numeroase premiere nationale in domeniul medical, a murit, marti, dupa ce a contactat Covid-19.

Dr. Benedek Istvan era internat la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures si urma sa implineasca varsta de 72 de ani in luna octombrie, relateaza Agerpres.

Sub conducerea sa, la Sectia Clinica de Hematologie a fost infiintat, in anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular, ocazie cu care aici au inceput sa se efectueze atat transplant autolog cat si alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, limfom malign non-Hodgkin, mielom multiplu, leucemie limfatica cronica, leucemie granulocitara cronica, scleroza multipla si boli autoimune.

Potrivit sursei citate, impreuna cu colectivul sectiei clinice, dr. Benedek Istvan a realizat primul transplant de maduva la un bolnav adult in tara, in luna septembrie 2001, iar in anul 2003, aici au fost efectuate primele transplanturi din tara la bolnavi cu leucemie acuta.

Totodata, in luna august 2013, la Targu Mures a fost realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit.

Etichete: deces medic covid, dr. benedek istvan,

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

 1. Catalin says:

  Dumnezeu să-l ierte. In 2005 am fost pacientul lui cand mi s-a facut primul transplant halogen reușit din Romania. Era un foarte bun profesionist si un extraordinar psiholog.

 2. Stela says:

  Dzeu sa,l ierte! A fost un medic excepțional, cel mai bun hematolog din tara!

  O pacientă!

 3. TOPLICEAN MARIA says:

  Dumnezeu să il odihnească în pace !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: