Prima editie Practic MF din 2013 a reunit peste 100 medici de familie

22/04/2013

Prima editie Practic MF din 2013 a reunit peste 100 medici de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-editie-practic-mf-din-2013-a-reunit-peste-100-medici-de-familie/

poza consult medic de familieConcept original Houston NPA, Practic MF reprezinta o serie de simpozioane regionale dedicate diagnosticului precoce, tratamentului si monitorizarii corecte in practica medicului de familie. Dupa succesul editiei pilot (iunie 2012, Poiana Brasov), organizatorii au programat trei evenimente Practic MF in 2013. Primul dintre ele a avut loc intre 12 si 14 aprilie, la Gura Humorului, adresat medicilor de familie din zona Moldovei.

Creditate EMC, simpozioanele regionale Practic MF au ca principala tema diagnosticul precoce si tratamentul corect in practica medicului de familie. In plen se pune accentul pe interactivitate, in jur de o treime din timpul alocat prezentarilor fiind rezervat sesiunilor de intrebari si raspunsuri.

Manifestarea a beneficiat de sustinerea unor lectori renumiti din diferite specialitati medicale: prof. dr. Evelina Moraru (pediatrie), prof. dr. Carol Stanciu (gastroenterologie si hepatologie), conf. dr. Magda Leon (algeziologie), conf. dr. Egidia Miftode (boli infectioase), conf. dr. Sergiu Padureanu (chirurgie), conf. dr. Gabriel Popescu (boli infectioase), conf. dr. Ancuta Trifan (gastroenterologie si hepatologie), dr. Adrian Grom (medicina de familie), dr. Monica Halicov (ginecologie),  dr. Dan Iliescu (cardiologie interventionala), dr. Razvan Miftode (medic de familie). Coordonatorul stiintific al evenimentului a fost dr. Razvan Miftode.

Workshop-uri cu aplicabilitate practica

 

Printre temele dezbatute in plen s-au numarat:

  • Comunicarea cu pacientul-factor de facilitare a diagnosticului precoce
  • Importanta medicului de familie in tratamentul si monitorizarea afectiunilor cardiovasculare
  • Impactul programelor de screening in cancerul colorectal
  • Obezitatea morbida – cele mai moderne metode de tratament
  • Preventia si tratamentul anemiei feriprive
  • Screeningul neoplaziilor genitale.

Medicii de familie au participat, de asemenea, la workshop-uri menite sa ii ajute sa lamureasca o serie de intrebari cu care s-au confruntat in practica medicala de zi cu zi. Primul workshop a fost sustinut de prof. dr. Carol Stanciu si conf. dr. Ancuta Trifan si a abordat programele de screening si managementul hepatitelor virale cronice. Dr. Razvan Miftode a condus un workshop pe tema documentarii medicale si a medicinii bazate pe dovezi, referindu-se, in special, la rolul mediului online in informarea si cercetarea medicala.  Un alt atelier care s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea participantilor a fost cel sustinut de conf. dr. Gabriel Popescu si conf. dr. Egidia Miftode: Ghidul de antibioterapie in practica medicului de familie.

Practic MF, un eveniment unic pentru comunitatea medicala

 

Practic MF reprezinta un concept unic pentru comunitatea medicilor de familie, deoarece le ofera  participantilor posibilitatea de a afla informatii proaspete si practice de la colegii din diferite discipline, dar si oportunitati de networking cu diferiti reprezentanti ai lumii medicale si farmaceutice. De asemenea, contextul este potrivit pentru dezbaterea unor teme de actualitate care definesc conditia de medic si comunicarea medic-pacient.

Cum arata reforma de sanatate la nivelul medicinei de familie?

Din perspectiva dr. Adrian Grom,  Arata ca intotdeauna: e pornita, dar nimeni  nu stie niciodata daca o sa ajunga la capat. Speram ca lucrurile sa decurga ceva mai bine in intervalul care va urma, dar fiecare ministru vine, de obicei, cu o viziune proprie. Fiecare partid aduce o viziune proprie, deci e mai greu de previzionat ce va fi, dar sperante sunt intodeauna.”

O alta reforma, pe langa cea implementata de Ministerul Sanatatii, se petrece discret, dar cu pasi hotarati la nivel comunicational: Internetul a schimbat pentru totdeauna felul in care comunica pacientii cu medicii, in special cu medicii de familie. „Ne bucuram sa avem pacienti cat mai bine informati. Acestia ne ajuta si pe noi in tratamentul bolilor lor. Intotdeauna, insa, paharul are doua jumatati. Internetul este principala sursa de informare atat pentru noi, cat si pentru pacienti, dar, din pacate, cu cat devine mai mare acest Internet, cu atat si informatiile medicale sunt de calitati diferite. Le recomand cu toata caldura pacientilor sa se informeze despre boala lor, dar, asa cum scrie si in prospectele de medicamente, sa ne intrebe si pe noi despre ceea ce gasesc scris acolo.” spune dr. Dan Iliescu.

O alta provocare pentru relatia pacient-medic de familie este data de lipsa de timp, cauzata de supraaglomerarea cadrelor medicale. “Din acest punct de vedere, poate medicii de familie stau mai bine decat colegii din alte specialitati. Medicul de azi este in criza de timp, a devenit in mare masura un tehnician. A trecut timpul cand medicul statea de vorba cu pacientul, ii punea mana pe umar cu un zambet, il asigura….si practic bolnavul se simtea bine si se facea bine.” explica prof. dr. Carol Stanciu.

Prima editie Practic MF din acest an s-a bucurat de un nivel crescut de interactivitate si de aprecieri entuziaste din partea publicului, dar si a lectorilor, deopotriva. „Am simtit din partea participantilor o participare activa. Nu era o masa amorfa. (…) Si la celelalte prezentari am remarcat un mare interes pentru problematica: pentru bolile cronice care reprezinta 80% din problematica medicului de familie. Am observat interesul lor pentru opinia liderilor de varf in diverse probleme: in gastroenterologie, in cardiologie. A fost o mare participare, cu intrebari, cu problematici, cu experienta personala.” a declarat prof. dr. Evelina Moraru.

Durerea viscerala, tema comuna la Practic MF si Congresul National de Durere

 

O tema cu un potential accentuat in randul medicilor de familie, durerea viscerala a fost subiectul expunerii realizate de conf. dr. Magda Leon.  2013 a fost declarat de catre Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii Anul Mondial de Lupta Impotriva Durerii Viscerale. In acest context, Asociatia de Algeziologie din Romania, organizeaza, alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi si Houston NPA, in premiera, Congresul National de Durere, eveniment care va avea loc la Iasi, in perioada 30 mai – 1 iunie 2013.

Congresul National de Durere este un eveniment national interdisciplinar, creditat EMC si EFC, la care sunt asteptati peste 200 de medici interesati de studiul si managementul durerii, cu specialitatile: medicina de familie, reumatologie, neurologie, ginecologie, oncologie, pediatrie, medicina interna. Informatii despre inscrieri, taxe si program complet la evenimente@houston.ro, pe site-ul algezio.ro si la tel/fax 021-317.09.43.

Calendar Practic MF 2013

  • 28-30 iunie, Poiana Brasov Ana Hotels: Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita, Bucuresti, Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Tulcea, Constanta, Mehedinti,  Arges, Prahova, Ilfov;
  • 25-27 octombrie, Poiana Brasov Ana Hotels: Caras-Severin, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Harghita, Covasna, Alba, Cluj, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj, Bihor, Arad, Timis. 

Pentru detalii si inscriere: daniela.rajnoveanu@houston.ro

0725.221.018; 021.317 09 43; www.houston.ro

 

Material realizat de Houston NPA

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: