Preventia primara ar putea elimina o treime din cancere

13/06/2014

Preventia primara ar putea elimina o treime din cancere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/preventia-primara-ar-putea-elimina-o-treime-din-cancere/

O treime din numarul de cancere ar putea fi prevenit prin preventia primara si prin depistarea precoce a afectiunilor premaligne, precizeaza Horatiu Achimas-Cadariu, intr-o conferinta de presa la Zilele Institutului Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuta”.

Alimentatia si o greutate normala pot lupa impotriva cancerului

Principalele masuri de preventie a cancerului au in vedere o mai mare atentie la alimentele incluse in dieta zilnica, exercitii fizice regulate dar si un consum moderat de alcool.

“Trebuie spus de la bun inceput ca putem sa prevenim mare parte dintre cancere printr-un stil de viata sanatos – asta inseamna o greutate normala, o alimentatie rationala, alcool in cantitati moderate, fara fumat si cu suficienta miscare fizica”, a precizat Horatiu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Profilaxia secundara este al doilea pas in preventia cancerelor

Depistarea precoce a starilor maligne si premaligne este extrem de important in succesul tratamentului urmat de pacienti.

“Stim foarte clar ca in aceste stadii incipiente avem o rata de peste 95% de reusita”, a adaugat Horatiu Achimas-Cadariu.

Un management eficient al afectiunilor oncologice presupune imbinarea diagnosticului, tratamentului pacientului alaturi de cercetare.

“Dincolo de profilaxia primara, prin care ar putea fi evitate o treime dintre cancere, este esential sa ne concentram pe depistarea precoce, activa a afectiunilor premaligne si a bolii in stadii incipiente in care eficienta tratamentelor este foarte buna- in aceste stadii incipiente putem vindeca majoritatea cazurior, iar morbiditatea consecutiva tratamentelor si costurilor sunt reduse substantial”, a precizat managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: