Preventia mortii subite va fi posibila prin acest dispozitiv

20/01/2014

Preventia mortii subite va fi posibila prin acest dispozitiv

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/preventia-mortii-subite-va-fi-posibila-prin-acest-dispozitiv/

sandraalexiuarticolSuma de cinci milioane de lei a fost alocata in vederea implantarii unor defibrilatoare cardiace pacientilor cu probleme cardiace. Aceasta actiune face parte din programul de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a mortii subite.

Mortalitatea din cauza infarctului – redusa cu 50%

Prin programul Infarct Miocardic Acut s-a obtinut reducerea semnificativa a numarului deceselor din cauza infarctului. Datorita rezultatelor pozitive, suma alocata acestui program va creste de la 17 la 20 milioane de lei.

“Am inceput ca program experimental acum trei ani programul de infarct, care a avut ca impact major reducerea mortalitatii cu aproximativ 50%, iar mortalitatea continua sa se mentina la circa 8%, fata de peste 13% cat a fost la inceput”, a precizat dr. Raed Arafat, secretar de stat in ministerul Sanatatii.

Defibrilatorul cardiac – sansa pacientilor

Prof. dr. Dan Dobreanu, specialist cardiolog, a precizat ca principalul risc al pacientilor care au suferit un stop cardiac resuscitat eficient este recidiva.

In acest sens, principala masura de preventie pentru preventia recidivei si a mortii subite este implantarea unui defibrilator cardiac.

“Singura masura terapeutica pe care o avem la ora actuala la dispozitie pentru a preveni de fapt recidiva si moartea subita este implantarea unui dispozitiv – asa – numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil sa recunoasca tulburarea de ritm si sa aplice un soc la purtator, automat, la pacient, fara a fi nevoie de interventia echipei de urgenta”, a precizat prof.dr. Dan Dobreanu.

Noua finantare va permite cresterea de trei ori a numarului de defibrilatoare implantate.

Centrele implicate in actiunea de preventie a mortii subite se afla in Bucuresti (3 centre) si in Institutele de Boli Cardiovasculare din Targu Mures, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19