Stiri medicale

Preventia in sanatate – educatie si informare corecta

Data ultimei actualizari: 23/05/2013

dezbatere preventia in sanatateUna dintre problemele principale care impiedica realizarea unor programe eficiente de preventie in sanatate este, dupa cum a subliniat dr. Doina Mihaila, faptul ca “nimeni nu vede preventia ca pe o modalitate de reducere a riscurilor si a costurilor, toata lumea acorda atentie doar costurilor pe termen scurt. De aceea ne aflam in situatia de a reinventa roata”. 

Insa cetatenii au inceput sa constientizeze necesitatea derularii unor programe de profilaxie si vocea lor se alatura vocilor medicilor care militeaza pentru aceasta schimbare in sistemul sanitar. Aceasta idee a fost intarita de dr. Rodica Tanasescu, aceasta afirmand ca “apare si in Romania populatia educata, interesata de preventie, de adoptarea unui stil de viata sanatos, de constientizarea riscurilor si de stabilirea unei bune relatii de comunicare cu medicul de familie”, “trend” observat in unanimitate si de ceilalti participanti la discutie. 

In aceeasi ordine de idei, dr. Tanasescu a mai subliniat ca eficienta programelor de preventie depinde de corecta informare a pacientilor si de educatia sanitara pe care acestia ar trebui sa o primeasca in scoala: “pacientii trebuie sa inteleaga ca fiecare este responsabil de propria sanatate”. Asadar, “nu trebuie sa reinventam roata, ci sa fim suficient de tenaci pentru a face roata sa se invarta”, a conchis presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. 

Pentru a contura atitudinea incurajatoare a pacientilor in ceea ce priveste educatia sanitara si responsabilizarea, dr. Val Vilcu a dat exemplul unui pacient care a oferit o solutie simpla: “sa ne spalam pe maini, pe dinti si sa nu se mai vanda zahar in magazine”. 

 

Autor: Elena Gherasim
Elena Gherasim

Elena Gherasim este absolventa a Facultatii de Litere, Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii si masteranda in cadrul programului Productie Multimedia si Audio Video, Universitatea Bucuresti. Este online marketing specialist al portalului FormareMedicala.ro si are experienta in redactarea de articole pe subiecte de sanatate si lifestyle.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.