Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a anuntat ca vor fi declansate proteste

21/06/2013

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a anuntat ca vor fi declansate proteste

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-colegiului-medicilor-din-romania-a-anuntat-ca-vor-fi-declansate-proteste/

INTERVIU Prof. Dr . Vasile Astarastoae - Colegiul Medicilor din Romania are un nou cod deontologicPresedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Vasile Astarastoae, a anuntat ca, incepand cu data de 1 iulie, vor fi declansate proteste, in cadrul intrunirii de joi a organizatiilor profesionale ale medicilor, sindicatelor, asociatiilor pacientilor decizandu-se ca in doua saptamani sa se stabileasca un calendar in acest sens.


“Ne-a ajuns cutitul la os, nu mai suportam sa fim umiliti, batjocoriti, hartuiti, sa ni se calce demnitatea. Vrem un tratament normal, nu unul preferential. Asistam la o adevarata prigoana impotriva corpului medical, la incercarea de a ne dezbina”, a explicat Astarastoae, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, actuala coalitie – formata din corpul profesional, reprezentanti ai organizatiilor profesionale ale medicilor si asistentilor, pacienti, sindicate – va stabili un calendar de proteste, care vor avea diferite forme. La inceput se vor organiza adunari generale, marsuri, greve si va urma demisia in bloc, daca autoritatile nu vor raspunde solicitarilor, a precizat dr. Astarastoae.
El a adaugat ca nu va fi vacanta pentru sistemul de sanatate, iar de data aceasta exista unitate.

Intre solutiile propuse de prof. dr. Vasile Astarastoae pentru rezolvarea problemelor se numara rectificarea bugetara, cresterea alocatiilor pentru sanatate, majorarea veniturilor personalului medical, dupa un calendar stabilit.
Presedintele CMR a subliniat ca probleme nu sunt cu Ministerul Sanatatii si nici cu Ministerul Educatiei, ci cu Ministerul Finantelor, cu Guvernul, Presedintia si Legislativul.

Prim-vicepresedintele Federatiei SANITAS, Marius Sepi, si-a prezentat sprijinul pentru acest demers, spunand ca va sustine lista revendicarilor, iar sindicalistii vor participa la aceste proteste. El a adaugat ca nu se mai poate accepta “prigoana” pornita impotriva corpului medical si Guvernul actual va trebui sa inteleaga ca fraza “sanatatea este o prioritate nationala” trebuie sa fie si adevarata.

“Niciodata nu s-a cunoscut adevaratul procent care revine sanatatii de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, este un secret foarte mare. Banii pentru sanatate trebuie sa fie cheltuiti in totalitate pentru sanatate si nu utilizati pentru alte gauri”, a aratat Marius Sepi.
Potrivit presedintelui CMR, nu sunt greu de gasit 21 milioane de euro pentru a acoperi salariile rezidentilor, avand in vedere ca pentru arierate s-au gasit banii necesari.
Iulian Petre, reprezentantul COPAC, prezent la conferinta de presa, a afirmat ca pacientii vor trebui sa sustina demersurile corpului medical, ei fiind principalii beneficiari.
Protestele anuntate reprezinta a doua miscare revendicativa a CMR, prima avand loc in perioada cand la conducere se afla prof. dr. Mircea Cinteza.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: